Фейсбук Кметът на Девня Свилен Шитов сподели важна информация за ,

...
Фейсбук
Кметът на Девня Свилен Шитов сподели важна информация за ,
Коментари Харесай

Свилен Шитов с важна информация за големия пожар преди дни в склад за отпадъци

 Фейсбук Кметът на Девня Свилен Шитов показа значима информация за, видя Varna24.bg . Ето какво разяснява той на 17 май в персоналния си профил във фейсбук, където показа и фотоси:

" На 15 май в склад за боклуци на територията на община Девня породи огромен пожар, а към този момент трети ден пожарникари, служители на реда и доброволци не престават да се борят с следствията. Инцидентът е зародил в парцел на частно сдружение, а при взаимни инспекции с Регионална инспекция за опазване на околната среда преди година е открито, че в него не се съблюдават никакви правила за сигурност.

Фирмата развива активност макар отводите на Общината да издаде позволение. Първото искане за отнасяне на боклуци от хартия, картон, пластмаса и опаковки в този парцел постъпи при нас през юли 2019 година. В интервала декември 2019 година – януари 2020 година бе извършена процедура за уголемение на активността за запазване на боклуци от масла и боклуци от нефтопродукти, като още веднъж няма позитивно мнение от страна на Общината.

На 14 януари 2020 година общинският Отдел по екология извърши взаимна инспекция с Регионална инспекция за опазване на околната среда. Тогава на компанията бяха издадени наставления и два акта за административни нарушавания. А през юли 2020 година в Общината постъпи ново съобщение за капиталово предложение, този път от друго сдружение – за отделяне на площадка за запазване на рискови и неопасни боклуци.

За страдание, макар нежеланието на администрацията, а и на жителите на Девня, явно от Регионална инспекция за опазване на околната среда се издават позволения, с които се разрешава съхранението или депонирането/ изгарянето на неопасни или рискови боклуци.

За да не се позволяват повече сходни произшествия обаче, през днешния ден желаех от екоинспекцията информация за това дали компанията е изпълнила дадените й наставления на 14 януари 2020 година. Отделно упорствам от институцията да ни срещнат с всички издадени разрешителни за активност с боклуци на територията на Девня, в това число и за тези към промишлените комплекси. Смятам, че е нужен оглед на място във всички обекти, като за задачата ще образуваме комисия, която аз персонално ще оглавя. В нея ще поканим всички институции, в това число тези, отговарящи за околната среда и водите. Така, в случай че установим нерегламентирано предпазване на боклуци и на други места в общината, ще пожелаеме неотложно унищожаване.

След пожара от миналите дни, благодаря на всички екипи от Девня и Варна, които предотвратиха по-сериозен случай. Предавам благодарности към общинското непринудено формирование от името на началника на Регионалната дирекция по пожарна сигурност и отбрана на популацията във Варна комисар Тихомир Тотев. Той изрече пред мен благодарност за оказаното подпомагане от страна на формированието. За следващ път се убеждаваме, че звеното е от изгода и хората, които вземат участие в него са добре готови, всеотдайни и подготвени да оказват помощ ", написа Свилен Шитов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР