Фейсбук Характерно за високите сгради е бързото развитие на пожара вертикално

...
Фейсбук
Характерно за високите сгради е бързото развитие на пожара вертикално
Коментари Харесай

Пожарната във Варна със съвети за живеещите във високи жилищни сгради

Фейсбук Характерно за високите здания е бързото развиване на пожара отвесно и огромно задимяване. Отделящите се димни газове запълват евакуационните изходи, асансьорните шахти, стълбищните кафези и други Опасността от пожара за хората, намиращи се във високи здания е увеличена, тъй като за разлика от постройките с естествена височина, евакуацията е затруднена, а също по този начин е усложнена битката с пламъците. 

Сградите  в взаимозависимост от годината на изграждане са оборудвани с незадимяеми стълбищни кафези със самозатварящи се порти, нараснало налягане в тях, противопожарен тръбопровод с пожарни кранове и други Нерядко се нарушават разпоредбите за пожарна сигурност във високите здания от самите живущи. Самоволно се блокират съществуващите пътища за евакуация, като стълбищните кафези и коридори постоянно са затрупани с непотребни неща. Други  нарушенията, които се срещат са необорудвани пожарни кранове и със спряно водоподаване до тях, нарушение изправността/премахване/ на вратите отделящи стълбищната и други

 РДПБЗН – Варна, обръща внимание на жителите и ръководителите  (управителите) на етажната благосъстоятелност, че постройките се поддържат според условията на  Наредба № 8121з – 647/01.10.2014 година за разпоредбите и нормите за пожарна сигурност при употреба на обектите.

Съгласно условията на наредбата е належащо всички ограничения за отбрана да се поддържат в изправно положение, както и да съблюдават избрани правила, а ето и някой от тях:

- Вътрешните пожарни кранове би трябвало да са оборудвани с шлангове и струйници, като им е обезпечено нужното налягане и дебит. 

- Вратите отделящи стълбищната клетка и системите за нараснало налягане в тях/вентилационни инсталации/ е належащо да се поддържат и ревизират за тяхната редовност. 

-  Не се позволява заключване ( блокиране в затворено положение) на вратите по пътя за евакуация.

- Не се позволява слагането на материали и съоръжение или създаване на други трудности в коридорите и стълбищата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР