Фейсбук Доц. Д-р Медиха Хамза е електроинженер, завършила е ВМЕИ-Варна. От

...
Фейсбук
Доц. Д-р Медиха Хамза е електроинженер, завършила е ВМЕИ-Варна. От
Коментари Харесай

Доц. д-р инж. Медиха Хамза, Коалиция ГЕРБ-СДС: Всеки човек е важен, всеки проблем е значим!

 Фейсбук Доц. Д-р Медиха Хамза е електроинженер, приключила е ВМЕИ-Варна. От 1993 година до през днешния ден е учител и е развивала във времето  научноизследователска активност в Технически университет-Варна, а сега – в Медицинския университет-Варна. През 2006г. придобива просветителна и научна степен " лекар “, а от 2012 година придобива степен – доцент по Електрически мрежи и системи. Автор е на повече от 70 публикации в научни списания и отчети на интернационалните и български конференции, както и на управления и образователни принадлежности. Професионалната и публичната ѝ  ангажираност се  развива с присъединяване ѝ в научноизследователски планове и образуване на научни конгреси.

В два следващи мандата е и общински консултант, била е и ръководител на комисията по обществени действия и жилищна политика в Общинския съвет на Варна.

Кандидат е за депутат от Съюз на демократичните сили в общата листа с ГЕРБ - №5 в интегралната бюлетина, преференция 108.

Доц. Хамза какви са целите на Съюз на демократичните сили, които ще отстоявате в 46-ия парламент?

- Съюз на демократичните сили като достоверна демокрактична партия винаги е имала ясна идеология, правила и стратегия. В актуалната обстановка със здравна, икономическа и даже политическа рецесия, Съюз на демократичните сили ще продължи да упорства за значимите промени в секторите стопанска система, енергетика, опазване на здравето и не на последно място свикването на Велико национално заседание, в което посредством належащи промени в Конституцията, може да бъде изменен моделът. А и това желаят хората – смяна. Ние сме демократична партия и би трябвало да осъществим волята на народа. Относно целите в секторите, мога да заявя, че бизнесът е моторът, който движи стопанската система.

Съюз на демократичните сили ще отстоява оптималното облекчение на изискванията за пускане и развиване на бизнеса, както и за привличане на непознати вложения, опазване размера на Данъка върху приходите на физическите лица и понижаване на налог дял от 5% на 2%. Намаляването на корпоративния налог облага за едноличните търговци от 15% на 12 %, като тези ограничения няма да понижат приходите в бюджета, а ще усилят събираемостта и ще привлекат непознати и родни вложители. Ние от Съюз на демократичните сили считаме, че България би трябвало да има по-висок стопански напредък в границите на 5-6%.

Искаме също така втората година от майчинството майките да получават 80% от възнаграждението, което са получавали и на което са се осигурявали през последните две години. Държим на още нещо доста значимо - трите дни, които в този момент бизнесът заплаща за болнични, да бъдат анулирани. Искаме също по този начин съотношението " 60 на 40 " на осигуровките, които заплащат работодатели и служащи, да бъде изравнено.

- Как смятате, печеливша ли е за съперниците на обединението ГЕРБ-СДС отрицателната акция, която се води против някогашните ръководещи? Какво мислите за отрицателната акция като цяло?

- Негативното постоянно е било по-лесно разбираемо и по-лесният метод за достъп до хората. Така очевидно е устроена човешката природа. Проблемът за мен идва от това, че е елементарно да посочиш грешката, само че е хубаво и да предложиш съответни решения. А до този миг не виждам такива или просто са затрупани надълбоко под негативизма. Като интензивно работещ човек, знам, че който не работи, единствено той не бърка. Ако търсим отрицателното, то постоянно ще го намерим. Важно е да се дават изпълними решения за проблемите, а не популистки да се редят празни обещания.

- Поддържате доста дейна връзка с гласоподавателите, залагате на персоналните контакти и интензивност в обществените мрежи. Как смятате, дали целите на хората се разминават с тези на политиците и има ли метод да бъдат сближени?

- Ролята на политическата класа е да сътвори и надгражда нужните условия за живот на жителите, да носи отговорност за тяхната сигурност, да пази ползите им. Политическите партии са инструмент за овластяване, който е единственият либерален за момента, само че и подобен за политическа отговорност. Що се отнася до активната ми връзка с хората аз нееднократно съм заявявала, че за мен са значими персоналните контакти с тях. Когато стоя с намерено лице, когато желая да съм сигурна, че ме познават, аз удостоверявам своето почитание към всеки човек, без значение от партийната му принадлежност. Опитвам се да доближи до всеки, да показва себе си и да съм потребна. Всеки човек е значим, без значение какъв тъкмо е казусът му, за него е огромен и би трябвало да получи нужното почитание и да бъде изслушан. Това е и моята поръчка, в случай че стана депутат, по какъв начин ще споделям с жителите, които са ме изпратили да съставлявам ползите им. Винаги съм била публично ангажирана персона и това няма да се промени.

- Сега в последната права до изборите всеки дава обещание всичко. Върху какви цели съсредоточавате вашите послания към гласоподавателите?

- С обещанията би трябвало доста да се внимава. Моите послания към гласоподавателите са свързани с моята работа и с публичната ми ангажираност. Приоритети съм си сложила в областта на образованието, обществените действия, опазването на здравето и развитието на туризма читалищната активност.

В образованието работя от 28 години като учител във висше образователно заведение. Отговорността ни към младежите е голяма. Тя не е обвързвана единствено с образованието им, само че и със основаването на условия за реализацията им тук в родината ни. Повишаване на интереса към образованието ще се реализира, когато в процеса на образование се вкарат с по-големи темпове новите технологии и техника, усили практическата устременост.

Смятам, че бизнесът, включвайки се в професионалното обучение, би спомогнал младите да намират реализация, а работодателите - профилирани фрагменти. Мисля си, че има още един доста значим детайл, а точно заплащането. Когато младежите завършат висше обучение и стартират да работят по специалностите си и получават хонорари като експерти, приключили висше обучение, а не приблизително,  както се получава сега, то шансът да останат в България е по-голям.

Според мен проблемите пред младежите, които не остават в родината ни са сложна реализация, ниското възнаграждение на труда и неналичието на вероятност, както те я виждат.

Туризмът, или по-точно спа туризмът, е един от секторите, който ме вълнува същински, поради естествените условия на страната ни да го развива. Нужни са повече благоприятни условия, а икономическият резултат ще пристигна. За мен е значима и реализацията на фрагментите ни в тъкмо този бранш. България разполага с извънредно високо квалифицирани фрагменти.

Като самодеец и човек, който обича българския фолклор и танцува национални танци, мощно се вълнувам от читалищната активност. Читалищата не са просто библиотеки или свободни зали за танци. Те са всичко заедно, което съхранява българщината, културното завещание, а и в последно време с напредването на технологиите, са и осведомителни центрове.

- Вие бяхте общински консултант два мандата, през единият от тях - ръководител на ПК " Социални действия и жилищна политика “ към Общинския съвет на Варна, акцентирате на тези действия и в акцията си. Кажете ни повече за обществената Ви ангажираност.

- В този бранш е най-важна грижата за най-уязвимата група от обществото ни – хората с увреждания През последните години в тази сфера следих по какъв начин се промени модела на обществени услуги Необходимо е да се основат условия тези хора, които могат да работят, да бъдат ангажирани. Така те ще бъдат потребни на себе си и на фамилиите си. Те няма да бъдат пасивни жители, които са в системата на обществените услуги, а ще са измежду хора и ще получават приходи.

Кризата с ковид и рестриктивните мерки в общуването демонстрираха смисъла на обществения патронаж, като обществена услуга с една от най-важните обществени функционалности след здравните грижи, помагайки на възрастните хора да се оправят със създалата се обстановка. За страдание са изменени условията за по-висок % неработоспособност – над 71%,  за хората, които могат да употребяват тази обществена услуга, което доста стеснява обсегът ѝ.

Социалната политика на община Варна е най-хубавата в страната, с най-широк набор от обществени услуги, добра материална база на структурите, които ги дават, както и с професионално готови експерти.

- Доц . Хамза, знаем, че имате няколко академични трофеи. Знаем и, че имате и други, които не пишем пред името Ви - майка и брачна половинка. Какъв човек е доцент доктор инж. Медиха Хамза? Коя е доцент Хамза отвън университета и научно-изследователската активност?

- Майка на децата си, родственик за околните си и другар на хората към мен. Както за всички нас в всекидневието си съм човек, който би трябвало да се оправя с ежедневните проблеми. Майка съм на двама сина. Големият ми наследник е инженер магистър, а дребният е студент. Опитвам се да отделя време и да се занимавам с обичаните за мен неща като националните танци, шиенето на гоблени, четенето на книги и дребните наслади, които са толкоз значими и нормално не ги осъзнаваме.

- Какво не успяхте да кажете на хората през тази акция, която към този момент е към края си?

- Може би, да им опиша с думи страстта, която ми дадоха срещите с тях. Всеки един човек, до който се допрях беше неповторим самичък по себе си. И тази уникалност е магията в хората и общуването с тях. Всеки човек ме научи на нещо и дълго откакто завърши акцията, ще ме вълнуват тъкмо тези страсти, хора и техните ориси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР