Фейсбук 20-те хиляди лева, които Министерството на културата обеща да преведе

...
Фейсбук
20-те хиляди лева, които Министерството на културата обеща да преведе
Коментари Харесай

Спешните разкопки в резервата Марцианополис се отлагат за след януари 2020 г.

 Фейсбук 20-те хиляди лв., които Министерството на културата даде обещание да преведе " незабавно " на Регионалния исторически музей във Варна след откриването на златното монетно богатство в резервата " Марцианополис ", още не са преведени. Това научи " Девня - антична и съвременна " от чудесно осведомени източници, поискали анонимност.

Средствата трябваше да бъдат преведени по сметката на Музея още през октомври, с цел да се удължи археологическата експедиция на терена до девненската болница, откъдето бяха изровени общо 16 златни монети – 14 с лика на император Теодосий II, една на брачната половинка му Елия Евдокия и още една – на братовчед му Валент III.

Става ясно, че Министерството на културата е замразило разкопките. От ведомството обяснили, че парите щели да бъдат преведени " тези дни ", с цел да можело разкопките да бъдат възобновени в края на януари и началото на февруари, в случай че метеорологичните условия го разрешават, несъмнено.

През октомври и в множеството дни на ноември и декември времето бе идеално за теренни изследвания, само че предстоящото финансиране по този начин и не беше обезпечено в обещаните периоди.

Добрата вест е, че всички златни монети от есенната експедиция остават в девненския музей. Все още обаче те не са изложени, тъй като Музеят не разполагал с подобаваща витрина.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР