Фейсбук започна да тества в САЩ нова функция на мобилното

...
Фейсбук започна да тества в САЩ нова функция на мобилното
Коментари Харесай

Фейсбук изпробва новинарска секция на мобилното си приложение в САЩ

Фейсбук стартира да тества в Съединени американски щати нова функционалност на мобилното си приложение, която се споделя „ Facebook нюз “(Facebook News) и ще извършва ролята на новинарски агрегатор, отразяващ потока от информация от огромни американски издания, като „ Уолстрийт джърнъл “, „ Ю Европейски Съюз Ей Тудей “  и даже „ Бъзфийд “, съобщи „ Дъ Върдж “.

От Facebook разясниха, че някои от изявленията ще получават възнаграждение в подмяна на присъединяване си в платформата.

Късно нощес основателят на Facebook Марк Зукърбърг съобщи в формалния си профил, че е провел редица диалози с издатели и публицисти по какъв начин в обществената мрежа да бъдат показвани качествени новинарски материали.

„ Изключително съм разчувствуван да публикация, че дружно създадохме Фейсбук News. Новият ни раздел е отдаден на висококачествени вести, които се персонализират от вашите ползи. Целта ни е да демонстрираме създатели, които покриват голям диапазон от тематики като изкуство, политика, просвета и други “, написа Зукърбърг, представен от bTV.

„ Журналистиката е значима за демокрацията и напредъка, само че интернет наруши обичайния бизнес модел в правенето на вести. Вярвам, че огромните интернет колоси имат дълг да си партнират с публицисти и новинари, с цел да изградим дълготраен модел за финансиране на този толкоз значим труд. Надявам се работата ни да отдаде нужното почитание и да поддържа всички публицисти, които са част от обществото ни “, приключва той.

Публикациите, които ще са част от потока на Фейсбук News, ще бъдат селектирани от екип от редактори. Водещата секция ще бъде „ Today’s Stories “, която ще съдържа най-важните вести от деня. Тази категория ще бъде персонализирана на база на нещата, които четете, и с времето ще се напасне по-добре на вашите ползи. Функцията ще разреши и спомагателни благоприятни условия за персонализация, като да вземем за пример скриване на издания, изявления или тематики, които не ви интересуват. Както може да се чака от всяко новинарско приложение, Фейсбук News ще включва и разбивка по тема с обособени секции за бизнес, забавление, просвета и технологии, здраве и спорт. Ще имате разполагаем и секция, в която да виждате целия новинарски поток от издания, за които сте се абонирали.

От Фесйбук са безапелационни, че екипът от редактори е „ изцяло самостоятелен от външна интервенция и че компанията няма по никакъв метод да въздейства на избора на изявленията, които да се демонстрират в новинарската секция “.

Неясно остава обаче по какъв начин тези редактори ще отсява същинските от подправени вести и кои медии ще получат достъп до функционалността.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР