Фейсбук ще уведоми потребителите си, чиито профили са сред 87-те

...
Фейсбук ще уведоми потребителите си, чиито профили са сред 87-те
Коментари Харесай

"Фейсбук" ще извести потребителите си, чиито данни са били ползвани от "Кеймбридж Аналитика"

Фейсбук " ще уведоми потребителите си, чиито профили са измежду 87-те милиона евентуално наранени от абсурда с използването на персонални данни от " Кеймбридж Аналитика ", заяви Би Би Си. Интернет колосът ще изпрати на всеки от тях по две известия, започвайки в 17 ч. английско време (20 ч. българско) през днешния ден.

Ползвателите на " Facebook " ще получат и информация за приложенията, за които са абонирани в мрежата и какви данни те събират за тях.

" Facebook " заяви още, че е прекъснала връзките си с още една компания, която може да е злоупотребила с потебителски данни - Cubeyou, и ще организира вътрешно следствие. Според CNBC компанията може да е продала данни, взети под предлог за академично проучване, осъществявано взаимно с психометричния център на университета Кеймбридж. Данните са добити посредством приложение на име You Are What You Like (Apply Magic Sauce).

Cubeyou отхвърля обвиняванията. Според компанията и съгласно университета в приложението ясно се показва, че данните се събират за проучвателен и бизнес цели. Пред " Блумбърг " от " Facebook " декларират, че приложенията на Cubeyou ще бъдат отстранени от платформата, в случай че компанията не сътрудничи на следствието или резултатите потвърдят корист.

В актуалните условия за прилагане на приложението е посочено, че данните могат да се употребяват единствено за университетски цели.

Междувременно създателят на " Facebook " Марк Зукърбърг се извини, че компанията му не е направила задоволително, с цел да предотврати злоупотреби, и сервира извиненията си. Той направи това в документално изказване ден преди утрешното си чуване в Конгреса на Съединени американски щати.

" Сега е ясно, че не направихме задоволително, с цел да предотвратим тези принадлежности да бъдат употребявани за причиняване на вреди ", показва Зукърбърг в изказването до комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите. " Възгледите ни за нашата отговорност не бяха задоволително необятни. "

" Това бе моя неточност и скърбя. Аз сътворих Facebook, аз го управлявах и аз съм виновен за това, което се случва ", написа Зукърбърг.

Предприемачът през днешния ден се среща с американски законодатели, преди на следващия ден да стартират двудневните му чувания пред Конгреса.

Скандалът избухна откакто " Ню Йорк таймс " заяви, че английската компания " Кеймбридж аналитика " е събрала персоналните данни на милиони консуматори на обществената мрежа, с цел да създаде логаритъм за разбор на политическите желания на гласоподавателите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата с "Фейсбук " (23)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР