Фейлетоните на Алеко Константинов и целият Емилиян Станев ще бъдат

...
Фейлетоните на Алеко Константинов и целият Емилиян Станев ще бъдат
Коментари Харесай

МОН изхвърля от учебниците Емилиян Станев и част от Алеко Константинов

Фейлетоните на Алеко Константинов и целият Емилиян Станев ще бъдат изхвърлени от учебниците по български език и литература. Това излиза наяве от новите образователни стратегии, които Министерството на образованието и науката разгласява за разискване. Промените касаят главно 11-и и 12-и клас.
Вместо публицистиката на Щастливеца, в 11-и клас ще се учи неговият "Бай Ганьо на посетители ", а Емилиян Станев изпада като наложителен създател въобще от просветителната стратегия за междинните учебни заведения. Запазва се, както до момента, проучването в последните две години в клас единствено на български създатели.
Някои от досегашните текстове са орязани за сметка на нови творби на модерни създатели като Виктор Пасков и Борис Христов.
Съществена разлика с досегашните стратегии е изоставянето на хронологичния принцип на проучване на творбите. Те са групирани на тематичен принцип: обич, религия и вяра, труд, природа, гибел, жанр и родно, памет, власт, принуждение и други.
Тази смяна се постанова поради новия закон и въвеждането на втори гимназиален стадий, обясниха от просветното ведомство.
Поемата "Септември " на Гео Милев към този момент няма да се учи, както до момента в 12-и клас, а в 10-и. В 11-и клас пък като чужд създател се вкара Никола Фурнаджиев със "Сватба ". Причината е да се обслужи тематичният принцип при подбора на създатели и творби.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР