Февруари ще започне с отрицателни нощни температуриПоложителен факт в снежната

...
Февруари ще започне с отрицателни нощни температуриПоложителен факт в снежната
Коментари Харесай

Само няколко дни зима и идва пълен обрат на времето

Февруари ще стартира с негативни нощни температури

„ Положителен факт в снежната конюнктура през вчерашния ден е, че в Южна България температурата беше позитивна и снегът не съумя да сътвори проблеми. По усойните места – там, където няма слънце, ще си остане заледено през целия ден. “ Това сподели климатологът Симеон Матев пред по Euronews Bulgaria.

Днес ще е превъзходен ден за всички, които обичат снега. Ще е слънчево и ще става за шейни. Температурите не са толкоз ниски, денем ще бъдат близки до нулата, предава lupa.bg.

„ Обикновено след дните, през които е доста топло за януари, на идващия ден завалява сняг. Това предписание се удостовери и в този момент. Няма място, където да е под 1 градус като междинна температура за месеца у нас. Температурите са с 2-3 градуса над естествените за момента. Струва ни се, че е студено, само че температурите са с няколко градуса над нормите “, разяснява още Матев.

„ Ще превали слаб дъжд към четвъртък.

    В събота, когато ще е идващото захлаждане, ще има леки валежи от сняг, само че няма да са значителни и ще са най-вече в Североизточна България “, уточни климатологът.

„ За огромни мегаполиси като Лондон, Париж и Берлин недопускането на остарели коли в центъра е помогнало, само че София се намира в долина. Самото географско състояние на София предопределя, че спре ли вятърът, фините прахови частици доближават много високи стойности “, разяснява още Матев.

По неговите думи студеното време ще се задържи в понеделник и вторник заран, тук-там ще има температури до -10 градуса. Февруари също ще стартира с негативни нощни температури и температури денем от 2 до 8 градуса.

„ 2023 година беше най-топлата година в България. През последните 15-18 години температурните аномалии са все в позитивна посока. Скоростта, с която се покачват температурите, никак не е за подценяване “, счита Матев.

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР