“Февруари е може би най-личният филм на Камен Калев. Вдъхновен

...
“Февруари е може би най-личният филм на Камен Калев. Вдъхновен
Коментари Харесай

``Февруари`` на режисьорът Камен Калев тръгва по кината |

“Февруари ” е може би най-личният филм на Камен Калев . Вдъхновен от живота на своя дядо, създателят споделя за събития от неговия живот по извънредно лиричен и завладяващ метод. Работата по кино лентата продължава пет години и минава през доста премеждия и забавни условия – от откриването на актьорите Лъчезар Димитров и Кольо Добрев (непрофесионалисти), през снимането на лента с персоналната 16-милиметрова камера на Христо Явашев – Кристо и стигнем до превеждането и включването във кино лентата на текстове от Борис Христов, Албер Камю и Камел Дауд.

“Февруари ” е лиричен роман за събитията от живота на един човек – като момче на 8, юноша на 18 и дъртак на 82. Пътят му в живота наподобява съдбоносен и еднообразен – в родното място и отвън него, в горещина и в мраз, само че когато и да е невидима мощ като е ли го направлява. Тя е част от нас и по загадъчен метод ни кара да продължаваме напред, към гибелта.

" Работих 5 години върху този филм. Той не е нито биографичен, нито антропологичен, a опит за създаване на една поетична фигура, един сборен облик. Желанието ми беше да направя филм, който се претърпява през сетивата " - споделя режисьорът. 

Това е шестият филм на Камен Калев показван на най-престижния интернационален кинофестивал. Досега неговите филми са взели участие в паралелните стратегии “Петнайсетдневка на режисьорите ” и “Седмица на рецензията ”, само че с тази селекция създателят получава най-високото си самопризнание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР