Феталната морфология при бременност става част от дейностите, които ще

...
Феталната морфология при бременност става част от дейностите, които ще
Коментари Харесай

Важна новина от шефа на НЗОК за всички бременни

Феталната морфология при бременност става част от дейностите, които ще се заплащат от Националната здравноосигурителна каса. Промяната ще влезе в действие след приемането на Анекса към Националния рамков контракт 2020-2022 година, заяви шефът на НЗОК проф. Петко Салчев на работна среща с публицисти.

Феталната морфология е високоспециализирано ехографско проучване, с което се прави оценка на анатомията на плода, с цел да се изключат или открият аномалии, които се демонстрират в по-късните периоди от бременността. Оценяват се на размерите и растежа на плода, плацентата, пъпната шнур и околоплодните води, маточната шийка, кръвотока в другите съдове на фетуса.

Здравният фонд ще финансира и ехография на млечната жлеза, при която могат да бъдат диагностицирани доброкачествени или злокачествени формирания в гърдата, съобщи offnews.

Друга високоспециализирана активност, която ще бъде заплащана от НЗОК, е тестването за търпимост при използването на анестетици (упойка).

С последното изменение на Закона за бюджета на НЗОК бяха изменени някои от параграфите при здравно-осигурителните заплащания. Основното бяха парите за медикаментите, където цените се подвигнаха с 5 млн. лева, с цел да можем да покриваме по-новите молекули на децата с диабет.

Втората смяна е в Наредбата за профилактика, където бяха добавени спомагателните действия, които трябваше да бъдат предоговорени, с цел да може общопрактикуващите лекари да ги извършват. С това се уголемява пакетът за профилактика, уточни проф. Салчев.

Управителят на НЗОК заяви, че следва да бъдат увеличени с 50% две клинични пътеки в детската кардиохирургия. Това са клинични пътеки (КП) 117 и 118 и двете са свързани с оперативно лекуване на деца с вродени сърдечни малформации (увреждания). КП 117 ще коства 18 900 лева, а КП 118 - 28 500 лева

Увеличена е и амбулаторната процедура при новородени със сърдечно увреждане, чиято нова цена е 1050 лева Тя е обвързвана с извънболничното следене на оперираните дребни пациенти.

Новости има и при някои от проучванията. Здравният фонд ще заплаща проучването Д-димер (D-imer), биомаркер, който демонстрира дали в кръвоносната система се образуват кръвни съсиреци, както и антигенни проби за хепатит Б, С и така нататък

"Издаването на е-направления за безвъзмезден бърз антигенен тест за COVID-19 от персоналните лекари към момента не е реалност, защото Наредбата, с която се регламентира смяната, към момента не е оповестена ", изясни професорът във връзка дълго обявената от здравните управляващи опция, която би могла да даде по-ясна картина на заболеваемостта от ковид в страната.

Общопрактикуващите лекари няма да имунизират здравнонеосигурени лица, стана ясно още по време на работната среща. По думите на проф. Салчев парите за тяхната имунизация са били обезпечавани с трансфер от Министерството на здравеопазването. Такъв все още няма. Джипитата обаче ще могат да имунизират здравноосигурени лица, които са отвън пациентската им листа, за което Касата ще им заплаща.

Управителят на НЗОК акцентира, че по упоменатите промени има консенсус сред Надзорния съвет на Касата, Българския лекарски съюз и здравното министерство, само че към момента някои от нормативните актове, на които се базират, не са обнародвани, по тази причина се бави и подписването на Анекса към Националния рамков контракт, който ще регламентира заплащанията.

НРД се опира на съществуващата нормативна уредба, в случай че нещо го няма в закон или разпоредба, не може да бъде контрактувано, изясни забавянето шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР