Фетална хирургия: Какво да знаем, след като Кортни Кардашиян говори за „спасяването“ на живота на бебето

...
Тази статия е само за информационни цели и не замества
Коментари Харесай

Тази статия е само за информационни цели и не замества професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Свържете се с квалифициран медицински специалист, преди да се занимавате с каквато и да е физическа активност или да правите каквито и да било промени в диетата, лекарствата или начина си на живот.

Усложненията по време на бременност са най-важното за мнозина, след като Кортни Кардашиян разкри, че е претърпяла „спешна фетална операция хирургия", което доведе до спиране на нейния съпруг, Травис Баркър, турнето на групата му.

Телевизионната риалити звезда отвори седмица след като Blink-182 обяви, че две европейски шоута ще бъдат отложени "поради спешен семеен въпрос ."

В публикация в Instagram в сряда, Кардашиян сподели черно-бяла снимка на нея и Баркър, които се държат за ръце, докато тя лежи в болничното легло и показва бременното си коремче.

„Завинаги ще бъда благодарна на моите невероятни лекари, че спасиха живота на нашето бебе“, озаглави публикацията тя.

„Като човек, който е имал три наистина лесни бременности в миналото, не бях подготвена за страхът от бързане на спешна фетална операция Не мисля, че някой, който не е минал през подобна ситуация, може да започне да разбира това чувство на страх. Имам съвсем ново разбиране и уважение към майките, които е трябвало да се борят за бебетата си, докато са бременни."

Това съдържание не е налично поради вашите предпочитания за поверителност. Актуализирайте настройките си тук, за да го видите.

Там само около 20 болници в Северна Америка предлагат фетална хирургия и процедурата се извършва от висококвалифицирани педиатрични хирурзи, фетални кардиолози и други специалисти.

Но какво включва операцията и какви са рисковете? Прочетете за всичко, което трябва да знаете за феталната хирургия.

Какво е фетална хирургия?

Феталната хирургия е хирургично лечение, извършвано на бебе, докато то е още в утробата. също се нарича вътреутробна хирургия или пренатална хирургия.

Според клиниката в Кливланд операцията се прави за „лечение на животозастрашаващ вроден дефект“ или за подобряване на резултатите за деца, родени със заболявания като спина бифида.

„Някои вродени дефекти могат да застрашат развиващия се плод. Например, голяма белодробна малформация може да притисне сърцето на плода. Това може да доведе до сърдечна недостатъчност и смърт“, обясниха от клиниката.

В Канада един център, който се занимава с процедури като фетална хирургия, е Онтарио фетален център в партньорство със Sinai Health и Торонто SickKids болница. отворена фетална хирургия за възстановяване на спина бифида като една от обичайните фетални терапии, които предлага.

Клиниката в Кливланд твърди, че феталните хирурзи могат да извършват минимално инвазивни процедури още на 16-та седмица от развитието на бебето. Но „за по-сложни процедури, идеалният прозорец е между 22 и 26 седмици на развитие."

Какви състояния изискват пренатална хирургия?

Вродените дефекти са чести. Данните от 2016 г. показват, че едно от 25 бебета в Канада се раждат с вроден дефект, известен също като вродена аномалия. През 2021 г. беше съобщено, че 930 души са починали от вродена аномалия, деформация или хромозомна аномалия тази година.

Макар че някои състояния не са живот - заплашителни, те могат да "причинят увреждания след раждането", според клиниката в Кливланд. „Хирурзите обикновено лекуват тези състояния след раждането. Но лечението им преди раждането може да подобри дългосрочните резултати.“

Феталната хирургия може да лекува следните състояния, както е изброено от клиниката в Кливланд:

Усложнения при монохориални близнаци

Spina bifida

Вродени белодробни малформации

Вродена диафрагмална херния

Вроден синдром на висока обструкция на дихателните пътища

< p>Медиастинален или перикарден тератом

Сакрококцигеален тератом

Синдром на амниотична лента

Запушване на долните пикочни пътища

Големи образувания на шията, които причиняват компресия на дихателните пътища

В Канада първата вътреутробна операция на спина бифида беше завършена през 2017 г. в феталния център на Онтарио.

Как изглежда феталната хирургия?

Cleveland Clinic обясни, че вътреутробната хирургия изглежда различно в зависимост от състоянието, което се лекува.

За леки процедури хирурзите може да използват ултразвук или фетоскопия, при които малък инструмент се вкарва в матката, за да се види плода. Това позволява на хирурзите да визуализират бебето и да „насочват хирургически инструменти през малки дупки“, според клиниката в Кливланд.

Някои състояния обаче може да изискват отворена операция, която може да бъде „по-сложна“.

"Хирурзите трябва да се погрижат да запазят амниотичната среда непокътната по време на операцията", отбелязва клиниката в Кливланд. „Те използват специални телбоди, за да предотвратят изтичане, и непрекъснати вливания, за да заменят изгубената амниотична течност.“

Има ли някакви рискове за операцията?

Проучване от 2019 г. за усложненията при майката при операция на плода, което прегледа случаите на повече от 9400 пациенти, разкри, че липсват данни за усложненията.

При отворени фетални операции, усложнения при майката са възникнали при 6,2% от фетоскопските и 20,9% от отворените фетални операции. Сериозни усложнения при майката са възникнали при 1,7% и 4,5% от съответните процедури.

Клиниката Mayo обясни, че някои рискове от пренатална хирургия включват:

Разкъсване на матката след операция

Смърт на плода

Оперативни усложнения

Ранно раждане

Потенциален неуспешно лечение на вроден дефект

Клиниката в Кливланд добави загубата на кръв и необходимостта от кръвопреливане като потенциален риск за майката, както и изтъняване на матката, което може да повлияе на бъдещи бременности.

Агенцията също така отбеляза, че „стресът и емоциите са високи“, когато семействата се справят с вродени условия и усложнения при бременност.

„Това може да направи процеса на вземане на решение особено труден за вас и вашето семейство. Вие искате най-добрия резултат за всички участници. Вашият здравен екип също иска това.“

Кажете ни какво мислите, като коментирате по-долу и туитвате @! Следвайте ни ви.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР