Фестивалът Сурва“ изгони караконджулите и злите сили от Перник. Във втория

...
Фестивалът Сурва“ изгони караконджулите и злите сили от Перник.
Във втория
Коментари Харесай

Фестивалът „Сурва“ изгони караконджулите и злите сили от Перник

Фестивалът „ Сурва “ изгони караконджулите и злите сили от Перник.

Във втория ден от най-големия маскараден фестивал в Европа „ Сурва “ над 10 000 участници дефилираха из Перник.

Четиридесет и една групи от страната дефилират в изявата, оповестиха уредниците.

Изкуството си пред публиката демонстрират голям брой сурвакари, кукери, кукове, старци, бабугери, джамалари, камилари и други Чуждестранни групи от Северна Македония, Гърция и Румъниясъщо демонстрираха неповторими костюми и пресъздават присъщи традиции.

Международният фестивал в Перник разпространява достигнали до през днешния ден разновидности на антична обредност, част от българската фолклорна традиция. Ежегодно във фестивалната конкуренция вземат участие хиляди носители на традицията от всички етнографски региони на България, а също и посетители от чужбина.

„ Сурва “ се провежда от Община Перник за първи път през 1966 година През 1985 година фестивалът добива статут на интернационален, а 10 години по-късно Перник е признат за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). На 26 юни 2009 година миньорския град е разгласен за европейска столица на сурвакарските и кукерските обичаи. През 2014 година градът и фестивалът попадат в ранглиста на списание National Geographic за международни зимни топ дестинации. Най-атрактивният му акцент е спортното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

От миналогодишното издание на фестивала маскарадните дефилета в Перник към този момент са тридневни и стартират часове преди формалното разкриване на проявата.

Навалица по линията сред София и Перник на втория ден от фестивала „ Сурва “.

Въпреки спомагателните вагони, обезпечени от БДЖ, влаковете не побраха всички искащи и доста хора останаха с часове по пероните в изчакване.

През деня се движиха 21 влака в посока.

Източник: Сурва

Още вести четете в графа: Живот

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР