Фестивалът Реките на градовете е събитие, което ще се проведе

...
Фестивалът Реките на градовете е събитие, което ще се проведе
Коментари Харесай

Фестивалът Реките на градовете с цел: Да се създадат чисти обществени пространства за отдих и забавление

Фестивалът " Реките на градовете " е събитие, което ще се организира за 4-та поредна година, като задачата е да се основат публични пространства с чисти реки за отдих и развлечение на хората край тях. Това сподели в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " Мартин Янков – създател на фондация " Колективът ".

" 7 години в Англия учих и работих в областта на ландшафтна архитектура и урбанизъм. И изследвайки градската среда стигнах до извода, че реката доста постоянно е гръбнакът, сърцето и началото на една градска цивилизация. И градове, и цивилизации са възниквали около водоеми – доста редки изключение има когато един град не е образуван около водния си запас. Някак си в последния век градовете са обърнали тил на реката и не са свързани с нея. С този фестивал, който се опитваме да създадем, да го национализираме, се опитваме да обърнем от ден на ден внимание на реките. И се получава ", добави той. 

Събитието " Реките на София " 2023 година следва. То ще се състои от 1 до 3 септември в пространството на Перловска река до " Топлоцентрала " в Южния парк.

" Там към този момент имаме един дребен непрекъснат джобен парк на брега на реката. Това е единственото място в центъра, където човек може да е директно покрай водата на Перловска река, и то там, където реката не е нечиста. Нашият фестивал се бори да покаже какво би могло да бъде около тези места – какъв брой красиво, какъв брой приобщено в случай че ги пазим чисти ", добави Янков. 

Той описа още за подготовката на мястото, където ще се организира събитието, като с изключение на разчистване на речното корито и пространството към него, ще се растели и към 30 куб. м мулч – голямо количество естествени материали, като кора, дървени стърготини, листа, като задачата е да се получи едно уютно пространство за разходки и прелестно превозване на фестивала. " Така че набираме доброволци. Който има интерес да се включи, може да заповяда в събота в 09:30 часа на " Топлоцентрала ", сподели още той. 

Фестивалът " Реките на градовете " е с многообразна културна стратегия, включваща лекции, разнообразни съоръжения събития: " Ще има спектакъл на сенките, спектакъл на сетивата. Ще имаме плаващи светещи лодки в реката, светеща луна. Много игри и занимания за дребни и огромни, работилници ", описа още уредникът на събитието.

Мартин Янков показа още за опита си с институциите при образуване на събитията: " Работата с хора не е най-лесното нещо, само че в това време когато имаме обща цел, като това да почистим реката, не е и толкоз мъчно. Защото това от общочовешка логичност всеки желае да се включи. Оттам нататък доста зависи от потенциала на всяка една институция. Именно благодарение на институциите се опитваме да задвижим един мотор, който се надяваме, че в бъдеще ще работи интензивно, с цел да се решат огромните градоустройствени проблеми с реките ", добави Янков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР