Фестивалът Opera Open на Античния театър в Пловдив отбелязва своята

...
Фестивалът Opera Open на Античния театър в Пловдив отбелязва своята
Коментари Харесай

Opera Open идва с класика, джаз и премиерата на суперпродукцията “Милосърдието на Тит“

Фестивалът Opera Open на Античния спектакъл в Пловдив отбелязва своята 10-годишнина с стратегия, която съчетава мощно интернационално наличие, жанрово многообразие и 40-годишните обичаи на Вердиевия фестивал. Държавна опера-Пловдив слага акцент на някои от най-успешните постановки, формати и креативен съдействия през годините, самоуверено разположили Opera Open на картата на европейските музикални open air-фестивали. Програмата е разпределена жанрово в няколко цикъла - „ Опера и балет “, „ Класика и джаз “,  „ Мюзикъл и рок “, и включва премиерни планове с водещи актьори от българската и международната подиуми.
Прочетете още
Програма „ Класика и джаз “ дава старта на фестивала Opera Open на 20 юни с аудио-визуалния театър „ Симфонична фикция “, в който по традиция за всяко откриващо събитие актьори и аудитория сменят местата си в Античния спектакъл за друго пространствено усещане на музиката. Светлинни картини и проекции ще потопят феновете в програмната музика на Фантастичната симфония на Ектор Берлиоз и 4 скици за оркестър на Димитър Ненов с диригент Диан Чобанов.

Сегментът „ Опера и балет “ показва творби на знаковите композитори Верди, Пучини, Моцарт и Чайковски. Седмица откакто открие 100-ия сезон на Арена Ди Верона със своя премиера, режисьорът Стефано Пода ще показа на Античния спектакъл спектакъла „ Силата на ориста “ от Верди на 24 юни, почнала като копродукция с Театро Реджо ди Парма през 2017 година Солисти са Таня Иванова, Иван Момиров, Небойша Бабич, Мария Радоева и други

Един от най-известните български оперни режисьори в чужбина Вера Немирова в екип с творящия в Европа образен актьор и сценограф Юлиан Табаков приготвят премиера на операта „ Милосърдието на Тит “ – един от рядко изпълняваните шедьоври на Моцарт, с диригент Диан Чобанов на 15 юли. Към солистичния състав се включва и контратенорът със стремителна кариера Рей Шене от Съединени американски щати.

Сопраното Лила Лий се завръща в облика на злокобната принцеса Турандот, а за ролята на принц Калаф е поканен тенорът Амади Лага от Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Италия. Операта от Пучини на 1 юли е под диригентската палка на Якопо Сипари Ди Пескасероли.

Една от най-мащабната режисура в историята на Opera Open – “Набуко “ от Верди на режисьора Нина Найденова, още веднъж ще насочи своите настоящи послания за мир и тържеството на човечността. В спектакъла на  8 юли с диригент Диан Чобанов вземат участие едни от най-търсените от европейските оперни театри български солисти – Кирил Манолов, Таня Иванова, Милен Божков, Мария Радоева и други

Водещото балетно събитие в България през 2022 година – „ Ана Каренина “ на хърватския хореограф Лео Муич, ще бъде показано още веднъж на Античния спектакъл на 21 юли. Към звездните солисти Марта Петкова и Никола Хаджитанев от Национален балет–София се причислява Гилерме Алвеш, премиер-солист на балета на Хърватския национален спектакъл.

Държавна опера-Пловдив в партньорство с Държавната филхармония на Солун ще показа симфоничния концерт-спектакъл „ Бетовен – Девета симфония/Шьонберг – „ Оцелелият от Варшава “ на 11 юли. В музикалната симбиоза на химера и антиутопия посланието за мир вълнува още по-силно. В плана с диригент Владимирос Симеонидис вземат участие солисти от България и Гърция дружно с Хора на Операта с диригент Драгомир Йосифов.

Jazz Symphony – един от знаковите фестивални формати, ще посрещне на Античния спектакъл петкратната носителка на Грами за джаз-вокал Даян Рийвс. Кралицата на джаза ще показа за първи път в България своя богат репертоар дружно със симфоничен оркестър на 18.07. Концертът с диригент Константин Добройков и оркестъра на Опера Пловдив се реализира с помощта на партньорските връзки с Plovdiv Jazz Fest.

Jazz Symphony ще показа на 3 юни и концерт на фамозния цигулар Дейвид Гарет, който идва за първи път в България с класическата си стратегия с музика от Бах, Дворжак, Менделсон и Шуман. Проектът ICONIC с цигулка, китара и бас се популяризира от промоутъра BG Sound Stage Management.

Почитателите на джаза ще се насладят и на импровизациите по типичен пиеси на триото „ Classic Impro ”: Антони Дончев – роял, Бенямин Шмид – цигулка, Георг Брайншмид – контрабас с Оркестъра на Опера Пловдив на 27 юни.

По традиция август е месецът на Opera Open Light с стратегия „ Мюзикъл и рок “. Хитовата творба на Андрю Лойд Уебър „ Исус Христос Суперзвезда “ с режисьор Веселка Кунчева е на 10 август с присъединяване на познати имена от българската поп и рок сценa, а концертът „ Една нощ в операта с музиката на QUEEN ” на 14 август ще показа безконечните песни на именитата английска група. Програмата включва и премиера на мюзикъла от Бродуей „ Семейство Адамс “ на 18 август. Романтичната черна комедия с героите от фамозната кино поредност е под режисурата на Петър Одаджиев и диригентската палка на Вилиана Вълчева с познати на публиката солисти като Керана, Милица Гладнишка, Евгений Арабаджиев, Цвети Пеняшки и други

Съвременната визия и високото професионално равнище на спектаклите на Opera Open в комбиниране с неповторимите дадености на Античния спектакъл притеглят от ден на ден задгранична аудитория. Опера Пловдив работи в тясно съдействие с туроператори за развиването на интернационален оперен туризъм в България като залага на настоящо наличие и актуален маркетингов метод.

Билетите за Opera Open към този момент са в продажба в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg. Само през март най-ревностните фенове могат да се възползват от РАННА ПРОМОЦИЯ - отстъпка от 20 % до 33% за билетите от ценови категории 50, 40 и 30 лв. с промоционален код EARLY онлайн на eventim.bg и на билетните каси. Отстъпката не важи за концерта на Дейвид Гарет. Традиционно ще бъдат налични и промоционални пакети и карти.

Opera Open е част от стратегия „ Наследство 2023 “ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР