Фестивалът на френския филм за поредна година заема почетно място

...
Фестивалът на френския филм за поредна година заема почетно място
Коментари Харесай

Анет открива Фестивала на френския филм

Фестивалът на френския филм за поредна година заема почетно място в програмата на " Киномания ". Едно от чаканите заглавия в афиша е " Анет " с присъединяване на Марион Котияр и Адам Драйвър, който откри фестивала в Кан тази година, открива и Фестивала на френския филм на 19 ноември от 19 ч. в кино " Люмиер ". Мюзикълът на режисьора Леос Каракс е по историята и с музиката на Рон & Ръсел Маел от " Спаркс " и, както гласи формалният синопсис, е " странствуване в света на любовта, пристрастеността и славата ". Двегодишната щерка на шоумен и неговата брачна половинка оперна певица демонстрира непредвидена заложба, която прекатурва живота и на тримата... " Анет " донесе на Леос Каракс премията за най-хубав режисьор в Кан.

Прекрасната Летисия Каста ще забележим в " Кръстоносният поход " - родители разкриват, че 13-годишният им наследник е продавал фамилни полезности, с цел да финансира план, който ще избави планетата. Партньор на Каста е Луи Гарел, който е и режисьор на кино лентата.

Катрин Деньов взе участие в " Докато си жив " на Еманюел Берко, надълбоко прочувствена драма за житейските равносметки, които си вършим пред лицето на гибелта. Син, който неглижира съществено заболяване, и майка, която осъзнава неизбежното. Всеотдайни доктор и сестра се пробват да им оказват помощ.

На друга обичана актриса - Жулиет Бинош, е поверена основната роля във кино лентата " Между два свята ", в който френска журналистка работи краткотрайно като чистачка, с цел да изследва задълбочаващите се обществени разделения в обществото. Режисьор е Еманюел Карер.

Фани Ардан свети в " Младите любовници " на Карин Тардийо, чиято история показва връзката на 71-годишна дама с много по-млад от нея мъж. Двамата се срещат инцидентно, откакто не са се виждали 15 години, и биват привлечени един от различен.

Изабел Аджани е една от три сестри, сред които назрява спор, когато едната се пробва да опише в театрална пиеса живота на от дълго време напусналия ги татко. Режисьорка на " Сестри " е Ямина Бенгиги.

Сред заглавията е и " Любовите на Анаис " на Шарлин Буржоа-Так. Интересната история оплита 30-годишната Анаис, която среща по-възрастния Даниел. Мъжът мигновено се влюбва в нея, само че тя изненадващо се оказва привлечена от Емили - дамата, с която той живее.

Фестивалът на френския филм се реализира в партньорство с Френския институт в България. Проектът " Киномания " е осъществен с поддръжката на Министерството на културата. " Киномания " (18 ноември - 5 декември) е част от Календара на културните събития за 2021 година на Столичната община.

Фестивалът на френския филм се завръща със своето 11-о издание (19 ноември - 4 декември), в София, Пловдив и Варна. Програмата включва 13 кино лентата, разграничени в три селекции: Филми на годината, Класически филми и VR селекция.

Фестивалът отдава респект на класическото френско кино с 3 кино лентата, в които вземат участие кинолегенди на огромния екран. Това са " Пътят на едно капризно дете " на Клод Льолуш, с Жан-Пол Белмондо; " Сияние на жена " на Коста Гаврас, с Роми Шнайдер и Ив Монтан; " Диаболичните " на Анри-Жорж Клузо, със Симон Синьоре и Пол Мьорис.

В рамките на VR селекцията ще забележим три кино лентата с добавена действителност: " Преобразуване ", " Бележки за слепотата " и " Мрачни очи ". Прожекциите ще се състоят в зала 4 на НДК и са с авансово записване.

В София прожекциите ще бъдат в кината " Славейков ", " Люмиер ", " G8 ", " Одеон ", " Евро синема ", Дома на киното и " Влайкова ", в Пловдив - в " Лъки Синема ", във Варна - във Фестивалния и конгресен комплекс.

Всички прожекции се организират при съблюдаване на настоящите противоепидемични ограничения и представянето на " зелен документ ", прецизират уредниците.

" Кръстоносният поход " - реж. Луи Гарел

" Сестри " - реж. Ямина Бенгиги

Снимки " Киномания " /НДК
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР