“Фестивал за улични изкуства 6Fest 2022” е осмо издание на

...
“Фестивал за улични изкуства 6Fest 2022” е осмо издание на
Коментари Харесай

Пловдив е цирк, танц, музика и огнени изкуства през май

“Фестивал за улични изкуства 6Fest 2022” е осмо издание на мултижанровия махленски фестивал 6Fest, представящ в 3 поредни дни събития в актуален цирк, танц, музика, огнени изкуства, исторически възстановки.

Събитията се организират с вход свободен навън на местоположения като пешеходна улица “Княз Александър І”, площад “Централен”, Цар Симеонова градина, Акведукт на Бунарджика, Данов рид, Капана и други Планираните дати са 13-15 май 2022 година

В духа на европейската карнавална традиция главното събитие на фестивала е карнавален церемониал по основната пешеходна улица на Пловдив “Княз Александър І” с участници от разнообразни обединения от фестивала - танцьори, циркови актьори, актьори на кокили, музиканти. Предложените събития са на самостоятелни български актьори и художествени организации от цялата страна (Пловдив, София, Велико Търново, Перник, Габрово, Свищов, Козлодуй).

Концепцията на фестивала 6Fest е да показа в програмата си разнородни улични изкуства, в това число мултижанрови спектакли - карнавален церемониал с кокили и преносими структури (Театър на огъня и сенките Fireter), огнени спектакли (студио “Пантарей”, огнена група “Black Fire”, “Феникс”), циркови представления (Combino Project, Пътуващ спектакъл “Скрин”), музикални събития (Духов оркестър “Джуниър Бенд”), открити класове на танцови обединения (DS Mariposa, Танцово студио “Duende”, Танцово студио “Пантарей”, The Center, Dance Home, Emotion Dance, Sleepwalkingz), антична възстановка („ Първи Италийски легион “).

Уличният фестивал 6Fest следва актуалната международна и европейска наклонност изкуствата да се случват по-близо до хората, в публичните пространства. Неформалността на уличните изкуства, цирка и карнавала оживява градската среда, спомага за по-лесния контакт на създателя с публиките. Фестивалът включва събития с висока интерактивност - уличното изкуство приканва публиката да взе участие в представленията. Именно в това се състои и обществената значителност на плана, който задейства жителите като съавтори на изкуствата и трансформира улиците, площадите, парковете и откритите места на града в креативен пространства.

Предложената фестивална стратегия съчетава актуалните трендове в уличните изкуства и българската национална еднаквост, като демонстрира карнавални пърформанси, паради, огнени и циркови изкуства, присъщи за европейската фестивална сцена, само че и спектакли, основани на българската фолклорна традиция и културно-историческо завещание.

Проектът е продължение на сполучливото издание на уличния фестивал 6Fest в Капана, което беше част от формалната стратегия на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, както и последващите издания на фестивала в Пловдив през 2020 година и идното през май 2021 година 6Fest стана част от културния календар на града и спомогна за поддръжката и популяризирането на пловдивски арт обединения, като поддръжката към локалните актьори и групи продължава и в оферти план. Фестивалът продължава и концепцията си да показва в Пловдив създатели и арт групи от други градове в страната, както и взаимните интердисциплинарни пърформанси за насърчаване на креативните партньорства.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР