Фестивал Вкусът на традициите“ в Момчилград събра производители и потребители

...
Фестивал Вкусът на традициите“ в Момчилград събра производители и потребители
Коментари Харесай

Фестивал на храни събра производители и потребители на новия пазар в Момчилград

Фестивал „ Вкусът на традициите “ в Момчилград събра производители и консуматори на едно  място – на обновения градски пазар. Така бе финализиран първият стадий от обновяването на обекта, а хората имаха опция да опитат и да поговорят с производителите.

„ Местните артикули, обичайните ястия са част от локалната еднаквост на хората и желаеме това да продължи. Целта ни е да създадем една директна връзка сред дребните ферми и купувачите на локални храни “, сподели пред публицисти и съграждани кметът на Момчилград Илкнур Кязим, която също прегледа шатрите с родни артикули и беседва с техните основатели. 

В рамките на фестивала бяха показани храни, питиета и ръчно направени произведения от естествени материали. А част от изложените храни, като саралия, къпана баница и други присъщи за района, бяха приготвени по остарели предписания и свързани с тематиката на идния за мюсюлманите Рамазан Байрам. 

Първото издание на фестивала „ Вкусът на традициите “ съответства с деня Арифе, който почитат мюсюлманите и в който е признато да се раздават мекици. За поредна годината общината зарадва поданици и посетители с над 3000 мекици, а част от тях бяха направени на място на пазара.

„ Винаги сме казвали, че празниците са празници, когато са споделяни. Винаги през годините Рамазан Байрам, Курбан Байрам, Великден, Коледа са празници, които сплотяват и сплотяват всички наши жители. “, сподели Илкнур Кязим, която също се включи в раздаването на мекици.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР