Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич.

...
Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич.
Коментари Харесай

``Хората искат да видят нещо автентично, нещо майсторско.“ Фестивал на занаятите и изкуствата в Добрич

Фестивал на занаятите и изкуствата стартира от през днешния ден в Добрич. Той се провежда от Фондацията „ Добруджа – история, обичаи и просвета “ и ще продължи три дни, до 28 май в това число. 

Мястото на осъществяване е площад „ Свобода “, където ще бъдат подредени шатрите на над 50 занаятчии от цялата страна . На фестивала ще бъде отворена „ Работилница за сръчковци “, а основният кулинар на курортен комплекс „ Албена “ ще организира „ Кулинарно ателие “ с ученици на Професионалната гимназия по туризъм в Добрич. Подготвена е и богата музикално-танцова стратегия, а специфичен посетител на фестивала ще е националната певица Галина Дурмушлийска, наричана „ славеят на Добруджа “. Подготвени са и ретро ревюта за облекло и прически от началото на 19-и век, както и галерия на ретро коли. 

Фестивал на занаятите и изкуствата в Добрич не е бил провеждан в продължение на 30 години , само че неговите обичаи бяха възобновени предходната година. Тогава той се реализира от Фондацията „ Добруджа – история, обичаи и просвета “ по план с Община Добрич, уточни Пепа Рашева от фондацията. 

„ Идеята е да се даде опция на хората, които упражняват занаяти и изкуства, да показват своето творчество. Като цяло са художествени занаяти, обичайни занаяти , приложни и изобразителни изкуства. Ще има и работилници за дребни и огромни. “

Сред участниците е художникът на свободна процедура от Добрич Николай Ханзъров. Той споделя, че е доста благополучен да взе участие в гилдията на занаятчиите, тъй като по този метод хората се доближават до изкуството и занаятите. Според него проведеният фестивал на празника на занаятите преди месеци е бил извънредно потребен. 

„ Една педагожка, младеж, докара децата и пред всеки от сътрудниците остават по 5-10 минути им споделя – за направеното, за духа на българина. Невероятно положително посрещане от обществото. Много е разнообразно, доста е красиво. Идентичността на една нация . Това е лицето, това е образът на една нация . “



Майсторът ковач Мирослав Милев също ще покаже своя поминък на фестивала. По думите му, кованото желязо има своите фенове и колкото и да е мъчно, съумява да се храни от занаята си, който дефинира като замърсен и сложен, само че прекрасен и занимателен. 

„ Малко изобразяване, малко знания за металите и започнахме да работим. Както художниците продават картини, по този начин и ние продаваме железни произведения. Всяко културно събитие е за хората. Няма метод някой да ни забележи, в случай че си стоим в ателиетата , в работилниците. Всяко ревю е от изгода. “

С Мирослав Димитров сме привикнали да се виждаме преди коледните празници, тъй като в неговия дребен завод той създава познатите ни от детството стъклени елхови играчки. Сега е допълнил асортимента си и прави декорация и за други празници, тъй като желае да обезпечава целогодишна претовареност за своите служащи. 

„ Както всяко едно изкуство и поминък, произвеждането на такива стъклени произведения, сувенири и елхови играчки, единствено по себе си е и поминък, и изкуство. “

Във фестивала своите украшения от естествени материали ще покаже и Алекс Николов, който се занимава към този момент 30 години с този поминък. 

Хората желаят да видят нещо достоверно, нещо майсторско , нещо друго. По този метод се възраждат и занаятите. И културата се покачва, и тонусът на обществото . “

С активността на Фондацията „ Добруджа – история, обичаи и просвета “, с появяването на ежеседмичния Фермерски пазар в Етнографския комплекс „ Старият Добрич “ занаятчийските дюкяни и разнообразната им продукция стават все по-лесно налични и забележими както за жителите, по този начин и за гостите на града. Фестивалът чака своите гости през идващите три дни, когато Добрич ще бъде хазаин на създатели и занаятчии от цялата страна. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР