Фестивал на маскарадните игри в Бургас ще има от 19-и

...
Фестивал на маскарадните игри в Бургас ще има от 19-и
Коментари Харесай

Фестивал на маскарадните игри ще има! Общински съветници даряват заплати за проявата!

Фестивал на маскарадните игри в Бургас ще има от 19-и до 21 октомври. Това взеха решение общинските съветници на днешната сесия локалния парламент, съобщи кореспондент на Burgas24.bg .

Огромна възможност имаше концепцията за новата културна демонстрация на Бургас, прокарана в Общински съвет – Бургас от общинския консултант и ръководител на Постоянната комисия по туризъм Живко Табаков,  да не бъде осъществена. Причината – уредниците желаеха от общината да употребяват безплатно тротоарно право на площад " Тройката ", където да бъдат ситуирани шатри, мобилен ресторантни, за изхранване на участниците и сцена. Съветниците обаче взеха решение, че то би трябвало да бъде заплатено в действителен размер, макар компромисното предложение на Табаков сума въпреки всичко да бъде платена, само че тя да бъде 1000 лева Все отново Общината ще спомага със сцена и логистична помощ.

Пред Burgas24.bg Табаков разгласи, че той и част от сътрудниците му в Общинския съвет измежду които Константин Бачийски и Георги Манев ще съберат сумата, нужна за възнаграждение на тротоарното право в размер на към 4-5 хиляди лева, с цел да може фестивалът да се реализира.

Припомняме, че уредници на проявата са " Българско е " и Неправителствени организации " Общество за фолклор “.  Програмата включва улица на майстори - занаятчии (участват производители на маски и други тематични продукти), свободна стратегия от художествени сформира и локални кукерски групи, дефиле на кукерски сформира и награждаване на участниците. Възможно е да бъдат включени учебни и пенсионерски сформира, при декларирано предпочитание от тяхна страна. За  маскарадните групи – Неправителствени организации " Общество за фолклор “ ще подбере и предложения едни от най-стойностните сформира в България, като ще доминират тракийските групи. До присъединяване в " улицата на майсторите " ще се позволяват единствено дипломирани майстори занаятчии.

Мероприятието цели да разпространява района като забавна дестинация, да форсира развиването на община Бургас като народен център за културен туризъм, да се даде опция на деца, юноши и възрастни да се допрян до един пропуснат ритуал, да окаже позитивен резултат върху стопанската система на района – и най-важното - да запази българския дух посредством представянето на обичайни българските традиции и занаяти.

Какво сподели общинският консултант Живко Табаков – вижте в нашето видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР