Фестивал на хляба ще се проведе в Пловдив от 17

...
Фестивал на хляба ще се проведе в Пловдив от 17
Коментари Харесай

В Пловдив ще се проведе Фестивал на хляба

Фестивал на хляба ще се организира в Пловдив от 17 до 20 май 2018 година Това оповестиха за Радио „ Фокус” - Пловдив от Регионална занаятчийска камара. Проектът „ Наследство – Сливане на обичаи и бъдеще – Заедно” – „ Фестивал на хляба” се осъществя с финансовата поддръжка на Община Пловдив и компании спонсори и с изключителната поддръжка на Българска Гилдия на Пекарите, УХТ, ПГ по туризъм „ Проф. доктор Асен Златаров “, СУ „ Любен Каравелов” и ГНТ”Китка”гр. Раковски.
Според уредниците, в културата и обичаите на другите нации хлябът участва като неизменима част от всички по-важни събития в човешкия живот – раждане, кръщене, женитба, гибел. Те имат разнообразни обичаи, само че нещото което ги сплотява е хлябът.
На 17 май /четвъртък/ в 17.15ч. от площада пред Община Пловдив, всички участниците във Фестивала и откриването ще дефилират по Главната улица до Българска народна банка /подлеза на Аптека Марица/, където в 18.00 часа публично ще се открие Фестивал на самун и сладкиши.
От 17 до 20 май в три спонтанни пекарни /хляб, сладкиши и детска/ на Малката основна в Пловдив, занаятчия -пекари и сладкари от Бесарабия, Турция, Холандия, Мароко и цяла България ще показват пред аудитория своите умения и обичайни техники, при подготвяне на самун, хлебни произведения и сладкиши. Ще има проява, по какъв начин се мели брашно на мелница – караджейка, а посетителите на Фестивала ще имат опция за безвъзмездни дегустации на всичко, което се създава.
Майсторите от Бесарабия Татяна Дукова и Кирил Дуков на 18 май /петък/ ще показват разработване на обредни хлябове с лекция на остарял български език, „ Традиционен самун и пропуснат български фолклор от Бесарабия”. Лекция на тематика „ Никой не е по-голям от Хляба” ще изнесе и майстор-пекар Георги Лефтеров.
Тънкости в занаята, присъщ за своите нации, ще показват на 19 май /събота/ занаятчия Ларби и занаятчия Самир от Кралство Мароко, а на 20 май /неделя/ занаятчия Рафет Ердемир и занаятчия Фатих Аслан от Република Турция.
През четирите дни на фестивала, приказност от усети и аромати ще сътворяват и майсторите от България: Веселин Георгиев, Виктория Кузмова, Георги Лефтеров, Димитър Йолтов, Драгомир Петров, Йорданка Йорданова, Йорданка Симеонова, Кирил Иванчев, Мария Персано, Марияна Беличовска, Мирослав Рангелов, Светослав Кочмаров, Слави Оцов и майсторите от пекарните на Бебба Макаронс, „ Зелена работилница”, „ Слънчевата пекарна”и Френска пекарна „ Ла Мартиз”.
Висш пилотаж в занаята ще показва гостът от Холандия началник Ралф Нобер в майсторския клас, който ще води в образователната работилница на Университета по Хранителни Технологии на 18 и 19 май.
Специален посетител на Фестивала ще бъде Иван Звездев, който на 18 май /петък/ ще показва своите умения пред аудитория.
Майстори пекари и студенти от УХТ и възпитаници от ПГТ „ Проф. доктор Асен Златаров “ ще посрещат в Детската работилница най-малките гости на Фестивала, с цел да творят дружно.
От 17 май до 20 май се провежда конкурс за фотография на тематика,,Улови занаята “. Всеки клиент може да снима със личния си телефон или фотоапарат и да изпрати фотоси във Facebook, на профила на Регионална Занаятчийска Камара. Тези, които съберат най-вече лайкове ще получат награди надлежно за първо място – парична премия, второ място – баница, трето място – ръчен самун.
Желаещите да се включат в конкуренцията ”Най- положително печиво”, на 19 май /събота/ от 15.00 до 16.00ч, би трябвало да показват домашно приготвени печива, които ще се правят оценка по външен тип, усет и автентичност, като най – положителните ще получат парични и материални награди.
С интензивно присъединяване на публиката в конкуренцията сред майсторите, ще се дефинира и купата „ Най-добър в хляба “.
Събитието се организира в поддръжка на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР