Фестивал Градски нишки“ ще се проведе на 11 юни (събота)

...
Фестивал Градски нишки“ ще се проведе на 11 юни (събота)
Коментари Харесай

Музика, изложба и работилници на открито във фестивала Градски нишки тази събота във Варна

Фестивал „ Градски влакна “ ще се организира на 11 юни (събота) във Варна, научи Moreto.net.

Събитието ще бъде в Адвокатската градинка (пл. „ Ален Боске “), а входът ще е свободен.

Между 17.00 и 21.30 ч. в събота посетителите ще могат да видят: галерия в градска среда и галерия; музика на живо; артинсталации; работилница текстил и арттерапия; архитектурна история.

„ Градски влакна “ маркира многопластовия културен капацитет на градската среда чрез интервенции в три взаимосвързани пространства в историческия център на града. Представяйки динамичността на взаимоотношението сред обществено, галерийно и камерно, творбите са пресечна точка сред градския живот и актуалното изкуство.

В подтекста на творбите и историческата градска тъкан, пространството е красноречиво преобразено в посока на разнородни тематики, в това число такива свързани с взаимоотношението на градската действителност и околната среда, следствията върху индивида и природата.

Фестивалът е финалното събитие на Модул „ Архитектура и градска среда “ от Аморфа Академия за основатели на културен живот, план на фондация „ Аморфа “, реализиран с поддръжката на Национален фонд „ Култура “. Екип с наставник арх. Моника Маринова: Калина Захариева, Катерина Русева, Цветан Цветанов.

ПРОГРАМА:

17:00 – 18:30 ч.

Начало на събитието. Музика. Начало на градска текстилна „ Работилница за тъкане с цяло тяло | Full Body Weaving “ с Ина Валентинова – мултидисциплинарен актьор и арттерапевт

18:30 – 19:00 ч.

Експониране на финалната апаратура „ Плетене с цяло тяло “, направена от участниците в градската текстилна работилница

19:00 – 19:30 ч.

Официално разкриване на „ Градски влакна “ – пространствена галерия на текстилни произведения, показана в градация от взаимосвързани външни и вътрешни пространства

Изложбата включва огромни и по-малки произведения и обекти на преподаватели и студенти от Национална художествена академия – София и Варненски свободен университет „ Черноризец Храбър “ в специалностите „ Текстил – изкуство и дизайн “ и „ Текстил “ и „ Моден дизайн “.

„ Сила за живот “ – site-specific апаратура, основана за градското пространство на събитието от Антония Ценова актуален образен актьор, работещ в полето на пространствените композиции и икебаната. Инсталацията визира тематиката за ориста на дърветата в градската среда.

19:30 – 20:00 ч.

Музикални истории с китара на френски и български в осъществяване на Йони и Марин, вокал и китара, от Международен френски колеж „ Шарл Перо “ – Варна

20:15 – 21:30 ч.

Акустичен джаз-соул концерт на изпълнителите Sofia (вокал) и Чавдар Гочев – Чарли (китара)

Фестивалът " Градски влакна " показва две партньорски платформи в областта на архитектурното завещание, с които има допирни точки във връзка с пространството на Аморфа Академия и прилежащото обществено пространство на Адвокатската градинка, обект на културно и архитектурно обживяване:

- Varna Heritage – Информационен указател на варненското недвижимо културно завещание, основаващ се на интердисциплинарно проучване на Недвижимото културно завещание (НКН) на Варна. Представлява най-обемната и подробна цифрова база данни по отношение на обекти – Недвижими културни полезности (НКЦ) в България.

- Националната платформа „ Българският архитектурен модернизъм “ гостува в „ Градски влакна “ като част от маршрута на водената обиколка „ Модернизмът във Варна ”.

- В „ Градски влакна “ ще гостува и Работилница „ Алтернативни фотографски техники: Пинхол “ – по какъв начин да снимаме градско събитие, част от самодейността „ SNAP – различни фотографски процеси “ – 9-19 юни – на модул „ Визуални изкуства “ на Аморфа Академия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР