Фернандо Алонсо финишира снощната Гран При на Саудитска Арабия на

...
Фернандо Алонсо финишира снощната Гран При на Саудитска Арабия на
Коментари Харесай

Обрат! ФИА върна подиума на Алонсо

Фернандо Алонсо финишира снощната Гран При на Саудитска Арабия на третото място, само че малко след края на церемонията по награждаването бе осъден с 10 секунди. Тази глоба смъкна испанеца на четвъртата позиция зад Джордж Ръсел, който бе класиран трети вместо него.
 Серхио Перес победи в Джеда, Верстапен и Ръсел допълниха тройката Серхио Перес победи в Джеда, Верстапен и Ръсел допълниха тройката
Това наказване бе обещано на двукратния международен първенец поради неточно изпелненото наказване от 5 секунди, което му бе наложено поради неправилното позициониране на стартовата решетка. Повторенията на пит стопа на Алонсо обаче не сподели ясно къде тъкмо той и екипът му са нарушили разпоредбите, които не разрешават работа по колата преди приключването на въпросните 5 секунди.
 Фернандо Алонсо загуби подиума в Саудитска Арабия след противоречиво наказване Фернандо Алонсо загуби подиума в Саудитска Арабия след противоречиво наказване
От ФИА обясниха, че нарушаването е било в това, че задният крик е докоснал болида преди приключването на глобата, а съгласно тях тимовете са се били разбрали, че това се смята за тип „ работа по колата “. Разбира се от Астън Мартин не бяха удовлетворени от това пояснение и помолиха комисарите да се възползват от по този начин нареченото си „ право на преразглеждане “.

За да се случи това основаният в Силвърстоун отбор трябваше да даде ново и значимо доказателство, което не е било разполагаем на стюардите при взимането на истинското решение. Британският тим стори това посредством седем видеозаписа на предходни изтърпявания на сходни наказания, в които ясно се вижда, че задният крик допира автомобила преди приключването на нужното време, само че не следва наново, по-сериозно наказване.

Освен това от Астън Мартин сложиха под подозрение и мнението, че тимовете са се били разбрали, че докосването за предния или задния крик ще се брои за „ работа по колата “. Оказа се, че стюардите нямат формален документ, с който да потвърдят това и предвид на горепосочените данни те нямаха различен избор, с изключение на да трансформират своето решение.

Така Алонсо резервира своя подиум от Гран При на Саудитска Арабия, който е под №100 в кариерата на испанеца. По този метод двукратният първенец става шестият водач с най-малко 100 подиума в историята на Формула 1. Освен него тази граница са минали още Люис Хамилтън (191 подиума), Михаел Шумахер (155), Себастиан Фетел (122), Ален Прост (106) и Кими Райконен (103).

С възобновяване на истинското класиране от Гран При на Саудитска Арабия настава и една смяна в подреждането в конструкторския шампионат. В него Астън Мартин и Мерцедес в този момент са с еднакъв актив от по 38 точки, само че поради двата подиума на Алонсо отборът от Силвъсртоун заема второто място, а „ Черните стрели “ са трети.

В пилотския шампионат също настъпиха промени, защото със загубата на подиума и трите точки Ръсел се смъкна от четвъртата на шестата позиция в подреждането зад съотборника си Хамилтън и Карлос Сайнц. Алонсо пък остава трети, само че с 30, а не с 27 пункта в своя актив. Ръсел има 18, до момента в който Хамилтън и Сайнц са с по 20.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР