Фермерите ще се срещнат днес с премиера Бойко Борисов, за

...
Фермерите ще се срещнат днес с премиера Бойко Борисов, за
Коментари Харесай

Фермерите при Борисов с поправки за горивата

Фермерите ще се срещнат през днешния ден с премиера Бойко Борисов, с цел да му предложат промени в противоречивия закон за търговия с горива. Вчера адвокати на министерството на земеделието взаимно с техни сътрудници от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ и Националния съюз на земеделските кооперации в България /НСЗКБ/ са подготвили промени в плана за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Целта е да не се натоварват земеделските производители с непотребни административни и финансови условия отвън съществуващата регулация за вписване и отчитане на продажби в комерсиалните обекти посредством фискални устройства.

Това е било решено в събота на изключителна среща в Арбанаси на министъра на земеделието Румен Порожанов с ръководителите на НАЗ и НСЗКБ Костадин Костадинов и Явор Гечев. Разговорите са траяли над 4 часа.
Порожанов поддържа настояванията на земеделските производители да бъдат изключени от проектозакона за търговията на горивата и ги прикани да не стачкуват с трактори на 3 април, съобщи Българска национална телевизия. Министърът съобщи, че е в диалогов режим с вносителя /б. ред. Емил Димитров-Ревизоро/ за подготовка на текстове, които да не натоварврват административно и финансово фермерите. " Не виждам смисъл земеделците да бъдат третирани по метод на регистрация, по обвързване с нивомери и спомагателни разноски. На този стадий техен митинг би бил малко преувеличен, тъй като има виждане за решение на въпроса. Самият законопроект занапред следва да бъде импортиран в Народното събрание на първо четене, а земеделската и икономическата комисии към този момент го отхвърлиха ", разяснява Порожанов. Той уточни, че се обмисля вид, в случай че земеделец бъде заловен в нарушаване във връзка с горивата, да му се лишават дотациите.
По-рано зърнопроизводителите обявиха, че с митинга с трактори по пътищата желаят да покажат на страната какво би станало, в случай че би трябвало да зареждат от елементарните бензиностанции. " Трябва да изкараме всяка една техника, която се намира на 30, 40, 50 километра, да я докараме на бензиностанция, която е записана. Това ще докара до заплашителен безпорядък в придвижване по пътищата ", разяснява Георги Георгиев от Попово. Той уточни, че по Наредба 18 земеделците са проверявани на 5-6 равнища – от покупката на горивата до влизането им в селскостопанския двор, което изключва присъединяване в незаконни схеми. Държавата покрива част от акциза и никой земеделец няма да тръгне да купува незаконно импортирани горива, защото няма финансова изгода от това, добави Георгиев.

Зърнопроизводителите обявиха, че с цел да изпълнят условията за лични бензиностанции, ще би трябвало да влагат сред 50 и 60 хиляди лв..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР