Фермери ще плащат по 50 ст. на дка за борба

...
Фермери ще плащат по 50 ст. на дка за борба
Коментари Харесай

Детски пюрета и макарони двойно по-скъпи у нас

Фермери ще заплащат по 50 ст. на дка за битка с градушките


Предлагаме на Саудитска Арабия да прави цех за фуражи в Шумен


Над 40% от изследваните към 60 артикули на българския и на европейските пазари се оферират у нас на по-високи цени. Това са посочили междинните резултати от последните инспекции за двоен стандарт при храните, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов в Съединение.

Сред тях още веднъж са детски пюрета, както и италианските макарони. У нас те са 2 пъти по-скъпи, в сравнение с западния пазар, уточни министърът. До дни ще бъде подготвен и физико-химичният състав на храните. Порожанов отхвърли оправданието на производителите, че в другите страни потребителите имат разнообразни вкусови желания и сподели, че нашият пазар не се разграничава от европейските. Не става въпрос за нездравословни храни, а за нелоялни търговски практики и друго отнасяне на потребителите, отсече министърът.

Той разкри, че България е направила капиталово предложение към Саудитска Арабия за създаване на огромен и съвременен цех за фуражи край Шумен. Проектът е той да създава до 500 000 тона фуражи, в това число и люцерна. В Саудитска Арабия имат огромен проблем с цената на водата, която употребяват за напояване. Затова са решили да спрат да напояват, надлежно и създават фуражи, а да си внасят, изясни министърът.

Ново дружество ще размени Агенцията за битка с градушките, като задачата е цялата страна да бъде покрита със отбрана и там, където няма ракетни площадки, градоносните облаци да се разрушават със самолети, заяви още Порожанов. Държавата обаче не може да се оправи с финансирането сама, нито единствено благодарение на земеделските производители, по тази причина и се обмисля концепцията в бъдещото дружество да влизат и част от наградите на застрахователите, главно на автомобилните застраховки. В процеса би трябвало да се включат и земеделските стопани, като се разисква те да заплащат по към 50 стотинки на декар без пасища и ливади.

“В момента се построяват още няколко площадки и 33% от земеделските площи ще са покрити със отбрана с ракети. Добруджа обаче не е покрита и там, и в урбанизираните територии ще прилагаме самолетния прийом, който е по-евтин ”, добави министърът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР