Фермерът Ненко Трифонов е един от успешните земеделски производители в

...
Фермерът Ненко Трифонов е един от успешните земеделски производители в
Коментари Харесай

Фермер на Марица ще прави сирене екстра

Фермерът Ненко Трифонов е един от сполучливите аграрни производители в Пловдивска област. През 2018 година той завоюва огромния приз в 15-ия конкурс на вестник „ Марица “ „ Фермер на Тракия “ в раздел „ Животновъдство “. На идната година стана и притежател на оценката " Млад фермер на 2018 " на фондация " Еврика ".

Ненко Трифонов има съвременна плантация с над 1000 крави и 300 бивола в село Баня. Затворил е цикъла на произвеждане с мандра в близкото с. Ведраре, в която създава мляко и млечни артикули, също и месни деликатеси, които се оферират в огромни търговски вериги. Отделно обработва хиляди декари земеделска земя, на която отглежда фураж за животните.

Независимо от коронавирус пандемията, той не стопира да се развива. Най-новият му план е създаване на млекопреработвателно дружество за сирене „ Дунавия “ в карловското сeло Ведраре. То ще се разположи върху 920 кв.м, а общата повърхност на парцела е над 10 декара, е посочено капиталовото му предложение до РИОСВ-Пловдив. Там ще се преработва краве мляко до 30 тона дневно, а годишният потенциал е 7560 тона.

Според технологията за производството на сиренето млякото ще се загрява за пастьоризация в топлообменници с пара от съществуващия казан с метан. Ще се употребява апаратура за ултрафилтрация, с която млякото ще се концентрира до постигане на концентрат със изсъхнало вещество 34-36%, от който ще се създава сиренето, а остатъчният артикул ще се употребява за преправка в други предприятия.

Фермерът твърди, че в сиренето няма да се влага вода - минус на доста други марки сирене, за които „ Марица “ писа. Готовата продукция ще се опакова в пластмасови кутии за еднократна приложимост и ще се съхранява в хладилни камери. По план новото млекопреработвателно дружество ще е в парцела, където са ситуирани мандрата, месопреработвателният завод, складовете и административната постройка на фермера.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР