Фермер на 45-години от село Трапище, област Разград, е с

...
Фермер на 45-години от село Трапище, област Разград, е с
Коментари Харесай

Фермер от разградско село е диагностициран с кожна форма на антракс

Фермер на 45-години от село Трапище, област Разград, е с доказана диагноза антракс. Под здравно наблюдаване и профилактика с пеницилинов препарат са още четирима души, които са имали контакт с болния, оповестява БНР като се базира на Регионалната здравна ревизия в Разград

Болният е с кожна форма на антракс, на лекуване в инфекциозното поделение на Разградската болница. Състоянието му е положително, споделя доктор Рени Кирякова от РЗИ-Разград. " Добре е индивидът, лекува се с венозен антибиотик. Спрямо контактните са взети ограничения, сложени са под здравно наблюдаване и им се организира профилактика с пеницилинов антибиотик ", обобщава тя.

Източник на инфекцията са единствено заболели животни и човек се заразява при пряк контакт с тях най-много посредством засегната кожа и лигавица. Самият човек не е източник на болестта и не е рисков за близките, разясни здравният експерт.

Четиримата индивида, сложени под наблюдаване са членове на фамилията и един служащ във фермата. Наблюдението им ще продължи осем дни.

Областната дирекция по храните в Разград е почнала всеобща имунизация против антракс на преживните животни в село Трапище. Всичките 600 овце в стопанството на заболелия мъж към този момент са имунизирани. Директорът на Областната дирекция за сигурност на храните доктор Илиян Драмалиев изясни, че в селото има общо 1700 животни и до края на седмицата ще бъдат имунизирани 250-300 крави и към 1200 овце.

Предстои също и осъществяване на стерилизация в засегнатата от заразното заболяване плантация. Общо 7 са умрелите овце в стопанството. Първите две проби за антракс на изследвани умрели животни бяха негативни.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Региони (7370)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР