Фериботът „Юрофери Олимпия“ вече се насочва към пристанището в Астакос.От

...
Фериботът „Юрофери Олимпия“ вече се насочва към пристанището в Астакос.От
Коментари Харесай

Седем българи все още се издирват след пожара на ферибота край Корфу


Фериботът „ Юрофери Олимпия “ към този момент се насочва към пристанището в Астакос.

От рано сутринта на място са пожарникари, както и част от околните на търсените, с които от петък сутринта няма никаква връзка. 7 българи остават в неопределеност. Роднините от България описаха пред екипа на БТВ, че са мощно обезпокоени, тъй като съгласно тях поради превозването на ферибота се губи скъпо време в търсене и избавяне на оживели. Допуснаха даже, че пожарът може да е тенденциозен.

Снимка: btvnovinite.bg


10 души към момента са в неопределеност от петък сутринта досега, 7 от тях са българи, двама са гърци и един от търсените е от Турция.

Гръцките пожарникари демонстрираха извънредни фрагменти на изгорелия ферибот от вътрешната страна. Там, където е избухнал пожарът, всичко е разтопено. Властите оповестиха, че гараж номер 2 към момента е в пламъци, а макар охлаждането температурата продължава да е доста висока и това затруднява избавителните екипи, които при тези условия могат да търсят хора единствено за 30 минути.

21-годишният водач от Беларус, който съумя да се измъкне жив, даде показания на пристанищните управляващи в Корфу. Когато пожарът избухнал, мъжът примрял, а когато пристигнал в схващане потърсил пожарогасител. По думите му всички бутилки били празни.

Тези думи на оживелия още повече разстройват Кристиян, който шести ден търси своя татко Димитър.

„ Откакто сме тук сме доста съпричастни, разбирателни и кротки, а гърците ги подпалиха. Мисля, че бяха прекомерно меки нашите консули “, споделя той.

Снимка: EPA


Кристиян не схваща и по какъв начин оживелият жител на Беларус се е отървал и е излязъл от обгорелия ферибот единствено по джапанки.

„ Твърдят, че е 600 градуса, само че при такава температура корабът щеше да се разтопи “, счита той.

„ Този транспортен съд е един от най-зле поддържаните и в неприятно положение, някои от пасажерите са съобщили, че пожарогасителите са празни. На клиповете на никое място не се чува тревога, това нещо най-вероятно е било планувано поради застраховка “ споделя Кристиян.

Гръцките управляващи оповестиха, че два дни преди случая противопожарната система и алармата са били тествани.

Семейството на починалия гръцки водач, чието тяло беше намерено в неделя, завежда дело против притежателя на кораба и други лица, които носят отговорност за италианската транспортна компания. Адвокатът им е печелил дело за компенсации на гръцки фамилии, които са изгубили свои близки при сходен морски случай през 2014 година

А у нас Съюзът на българските транспортни служащи популяризира позиция, като опроверга информацията на притежателя на горящия транспортен съд, че оферират условия на 5 звездни хотели при пътуванията с техни фериботи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР