Ферибот с 231 пътници и 59 души екипаж на борда

...
Ферибот с 231 пътници и 59 души екипаж на борда
Коментари Харесай

Пред БНТ говори собственикът на компанията, чиито камиони изгоряха на ферибот

Ферибот с 231 пасажери и 59 души екипаж на борда избухна в пламъци тазни нощ в Йонийско море. Най-малко 11 са в неопределеност. Спасителната акция с хеликоптер продължи часове за български и турски водач, които останаха блокирани на кораба. На " Юрофери Олимпия " са пътували 127 българи. Няма данни за потърпевши, увериха от Външно министерство.

Хронологията на събитията: Фериботът " Юрофери Олимпия " на италианската компания " Грималди " е пътувал по линията Игуменица в Гърция към Бриндизи в Италия. Около 9 часа, откакто е отплавал - към 4:30 сутринта, на палуба 3 пламва огън. За по-малко от 15 минути огнената буря обгръща горните етажи.



Екстремно пробуждане и избавление. Шофьорът на камион Румен Методиев споделя, че организацията по евакуацията била добра.

" Събраха ни на едно място, на едно безвредно място на кораба, след това ни качиха на лодките, които се намираха в кораба. След това пристигна различен транспортен съд и ни качи. И камионите и документите - всичко изгоря ", описа Румен Методиев.

Спасените са настанили на остров Корфу. Един човек с дихателни проблеми е в болница. Гръцки и италиански спасители почнали да гасят пожара.



СНИМКИ: БГНЕС

" Спасителните интервенции не престават. В региона на случая духат мощни ветрове. Властите са наредили цялостна готовност на всички избавителни екипи, които могат да се включат по вода и въздух ", съобщи Никос Лагадианос, представител на министерството на мореплаването.

" Пожарът към момента не е сподавен. Следим обстановката от близко и имаме подготвеност да се включим с спомагателни сили за гасене на огъня. Колкото до информацията за хора в неопределеност - не разполагаме с такава. Проверяваме листата с пасажери и екипаж и го сверяваме с хората, които към този момент са превозени до Корфу. Пътниците на борда са от разнообразни страни, най-вече от Балканите. Голяма част от тях - водачи, пътуващи сред Гърция и Италия. Повечето са българи, румънци, има и от Турция и Гърция ", съобщи Пол Киприянос, представител на " Грималди ".

Не всички се измъкнали обаче от горящия транспортен съд. Спасителната акция продължава с хеликоптер за български и турски водач, които останали в кораба като в капан.



" Държим връзка с него по телефона. И за момента е добре. Той се намира в част на кораба, я която сега няма пожар. Казват, че няма и пушек там, само че от няколко часа управляващите споделят, че обливат кораба с вода, с цел да могат да го охлаждат и преди няколко минути са подхванали рязане там на рампа, доста дебела рампа, с цел да създадат към метър, метър и нещо дупка, през която да изкарат него и турския лидер, който също е с него ", описа Илиян Филипов, притежател на транспортната компания ПИМК.

Останалите 36 водача от компанията на Илиян са избавени и още на следващия ден ще се приберат в България. Причината за пораждане на пожара към момента не е известна.

От Външното ни министерство оповестиха, че все още няма данни за потърпевши българи. Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в непрекъснат контакт с гръцките управляващи и в подготвеност за оказване на подпомагане при нужда.

По тематиката работи: Екип на " По света и у нас "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР