Феновете така сме ги научили, може би в последните десет

...
Феновете така сме ги научили, може би в последните десет
Коментари Харесай

Между желанието и действителността: къде е националният отбор по волейбол

" Феновете по този начин сме ги научили, може би в последните 10 години - да имат огромни упования към нас. Но в този момент действителността е малко по-различна. Без да ги наскърбявам, само че елементарните почитатели нямат действителна визия за развиването на международния волейбол. Отборите се развиват, непрекъснато вадят нови, мощни състезатели, до момента в който ние в това отношение сме една стъпка по-назад. "

Това са думи на капитана на националния тим по волейбол Виктор Йосифов преди началото на сезона. Месец и половина по-късно България завърши неубедителното си показване в първия сезон в Лигата на нациите с шестата си победа от 15 мача.

Големият брой травми се оказа най-тежкото тестване пред тима. Покрай тях обаче пролича и казусът, за който Йосифов приказва още преди сезона. Извън тематиките за представянето в обособени мачове, още веднъж на дневен ред е въпросът за огромната картина в българския волейбол, неговата тактика и основаването на волейболисти.

Сега тимът има 76 дни за разбори, възобновяване и подготовка. Толкова остават до мача на откриването на международното състезание против Финландия.

Повод за размисъл

" Завършихме с победа, което е позитивното, само че не съм удовлетворен от представянето ни в Техеран. Можехме да спечелим два мача, изключително в първия ден против Германия ", сподели Константинов след сложния триумф с 3:2 против последния в класирането Южна Корея.

 Между желанието и действителността: къде е националният тим по волейбол
© fivb.org

Българският тим приключи на 11-ото място в първия сезон на Лигата на нациите и остана надалеч от водещите тимове. Турнирът, основан с акцент върху превръщането на волейбола в шоу и бизнес, сложи предизвикателство пред националите. Те са в онази група тимове, чието място не е обезпечено (за разлика от това на огромните сили). Затова наложителната минимална цел пред състава беше да не остава финален, тъй като това щеше да значи изпадане от елита.

Волейболните национали извършиха задачата, като нито за миг не бяха пред угрозата да се провалят. Въпреки това проблясъците бяха малко. Сред тях бяха мощен мач, изгубен против Сърбия вкъщи, както и победа против Бразилия. " Бразилия и на табла да ги биеш, отново е влиятелно ", сподели Константинов след триумфа във Варна.

В последните години мъжкият народен тим се трансформира в лицето на българския волейбол. Ръководството на българската федерация (БФВ) се облягаше с горделивост на постиганите резултати във всеки миг на рецензии към свършената работа и неналичието на ясна тактика за развиване. Сега обаче като че ли се усилва пропастта сред високите упования на хората, привикнали тимът да е в елита, и действителността, за която и Йосифов приказва.

Обратното преброяване

Световното състезание е основно събитие за българския волейбол - поради значимостта му и поради упованията. Краят му може да донесе стратегически промени в българския волейбол. Някои изказвания сочат даже, че е допустимо да се стигне до слизане на Данчо Лазаров от президентския пост в БФВ след дългогодишно ръководство. Резултатите на българския тим евентуално ще са определящи за бъдещето на Константинов, а и за това на състава.

Константинов призна предходната есен, че е мислел за оставка. Въпреки че постоянно е подлаган на рецензии, той получи опция да води тима до международното, като ще извърши контракта си.



Сега вниманието му е ориентирано към най-важния шампионат. " Ще се стремим да разгадаем нашите недостатъци. Едни от най-големите ни проблеми бяха травмите (извън състава бяха куп значими играчи като Цветан Соколов, Теодор Тодоров, Николай Николов, част от мачовете пропуснаха Тодор Скримов, Боян Йорданов и Георги Братоев). От шестимата съществени играчи петима са с контузии и това имаше голямо въздействие върху представянето ни. Трябва да оправим нещата, с цел да се представим по-добре на международното състезание ", съобщи селекционерът след триумфа против Южна Корея.

Травмите дадоха опция за изява на млади играчи, само че съгласно Константинов за международното е нужен опитът на главните играчи. " Младите ни състезатели са бъдещето на българския волейбол. Те имат положителни качества да играят добре, само че са по-неопитни, а в международния волейбол най-много опитът на играчите дава равнището на тимовете. За това се нуждая от по-опитните за мондиала ", добави той.

Според него форматът на Лигата на нациите е в интерес на някои европейски тимове. " Ние пътувахме до Китай и Япония, два пъти се върнахме в България, а в този момент сме в Иран. Питате ме дали най-хубавите тимове могат да изиграят три мача в три поредни дни. Може би хората, които са правили тази скица, не знаят какво е да се изиграе подобен шампионат ", сподели Константинов.

Отборът на публиката

Покрай въпросите за формата на българския тим и упованията на публиката изплува и тематиката за посещаемостта на домакинските мачове. След незапълнените места в първия домашен шампионат в Лигата на нациите, българската федерация се видя принудена да понижи цените на билетите за шампионата във Варна.

Вицепрезидентът на БФВ по маркетинговите въпроси Любомир Ганев сподели пред " Дневник ", че основни за посещаемостта са резултатите на тима. " Хората следват тима, когато играе. Сигурен съм, че добра игра на " лъвовете " ще е доста по-важна от цените. Трябва да покажем на момчетата, че трудът им се цени - не можем да пуснем билети по 5-10 лв. ", съобщи той.



Според него различен проблем е било прекосяването на мачовете в ефира на каналите в платения пакет на А1. " Много хора не схванаха за дуелите ", съобщи той.

За двете си семейства българската федерация е платила по 100 хиляди $. С тях беше направена самобитна подготовка преди международното, което на българска земя ще се организира във Варна, Русе и София.

Поглед оттатък международното разкрива нови благоприятни условия за БФВ. След мощното си показване през сезона женският народен тим завоюва Европейската лига, шампионата на кандидатите в Перу и си обезпечи място в елита за идващия сезон. Така през лятото на 2019 година и женският, и мъжкият тим ще играят в Лигата на нациите. " Очакват ни доста страсти следващата година, тъй като дамите ще играят през седмицата, а мъжкият тим през уикендите ", сподели Ганев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР