Бокс в Занзибар: Шестдесетгодишна забрана ще приключи с първия двубой

...
Феновете на бокса в Занзибар са готови да се насладят
Коментари Харесай

Феновете на бокса в Занзибар са готови да се насладят на първия двубой от почти шест десетилетия в неделя след дългогодишен забраната беше вдигната.

Забраната от 1960 г. последва революцията от първия президент на острова Абеди Амани Каруме, позовавайки се на културни причини.

Събитието е в съответствие със стратегическия стремеж на настоящия президент Хюсеин Мвини за насърчаване на развитието на туризма и спорта.

Хамис Муай Тай от Занзибар ще се изправи срещу Ибрахим Мендер в историческата битка от осем рунда без титла в лека категория.

Хамис Муай Тай, който започна своята бойна кариера с много успехи като кикбоксьор, ще направи своя дебют на ринга като боксьор.

Друго местно момче Musa Nassor "Banja" също е в афиша. Той ще размени юмруци с Dullah Mbabe от континента, докато Karim Mandonga, харизматичен танзанийски боксьор ще се изправи срещу Osman Muller Junior от Zanzibar в друг двубой.

Там ще има общо осем боксови мача.

Тъй като революцията от януари 1964 г. сложи край на управлението на султана на Занзибар и неговото преобладаващо арабско правителство, хората се затварят на тогавашния президент Каруме каза, че гледа на бокса като на "нехуманен", твърдейки, че битката е за животни.

Забраната обаче не засегна континенталната част на Танзания.

Танганайка и Занзибар бяха обединени през април 1964 г., за да формират това, което сега е Обединена република Танзания.

Резултатите от шестмесечно изследване, проведено през 2021 г., показват, че малко над 60% от населението в Занзибар подкрепя връщането на бокса.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР