Фенове на Тейлър Суифт „Shake It Off“, предизвиквайки рекордна сеизмична активност по време на шоута в Сиатъл

...
CNN — Феновете на Тейлър Суифт са в ерата на
Коментари Харесай

CNN —

Феновете на Тейлър Суифт са в ерата на рекордите си.

След две нощи на разтърсващи земи танци на концерта на Суифт от турнето „Eras“ в Сиатъл в Lumen Field, ентусиазирани Swifties предизвикаха сеизмична активност, еквивалентна на земетресение с магнитуд 2,3, според сеизмолога Джаки Каплан-Ауербах.

„Бързото земетресение“ беше сравнено с „Звярното земетресение“ от 2011 г., когато феновете на Сиатъл Сийхоукс избухнаха след впечатляващ тъчдаун от бягащия Маршон „Режим на звяра“ Линч. Последвалото празненство беше засечено на същия местен сеизмометър като концерта на Swift, каза Каплан-Ауербах пред CNN.

Каплан-Ауербах, която работи като професор по геология в Университета на Западен Вашингтон, видя сравнението в група за земетресения в северозападната част на Тихия океан, която модерира във Facebook, и веднага се захвана за работа.

 Сеизмограмите сравняват сеизмичната активност от „Звярското земетресение“ от 2011 г. с активността, записана по време на един от юлските концерти на Тейлър Суифт в Сиатъл. class= Сеизмограмите сравняват сеизмичната активност от „Звярското земетресение“ през 2011 г. с активността, записана по време на един от юлските концерти на Тейлър Суифт в Сиатъл. Джаки Каплан-Ауербах

„Грабнах данните от двете вечери на концерта и бързо забелязах, че очевидно са еднакъв модел от сигнали“, каза тя и добави: „Ако ги насложа един върху друг, те са почти идентични.“

Основната разлика между шоутата на 22 юли и 23 юли, освен изненадващите песни, за които е известно, че Суифт изпълнява, е приблизително 26 минути. „Поразпитах и ​​разбрах, че неделното шоу се забави с около половин час, така че това се добавя“, каза Каплан-Ауербах.

Докато разликата в магнитуда между „Beast Quake“ и „Swift Quake“ е само 0,3, Каплан-Ауербах каза, че Swifties бият феновете на Seahawks. „Разтърсването беше два пъти по-силно от „Звярско земетресение“. Абсолютно го удвои.”

 Припокриващи се сеизмограми от концертите на турнето „Eras“ на Тейлър Суифт от 22 юли и 23 юли.“ class= Припокриващи се сеизмограми от концертите на турнето „Eras“ на Тейлър Суифт от 22 юли и 23 юли. Джаки Каплан-Ауербах

„Основната разлика е продължителността на разклащането“, обясни Каплан-Ауербах. „Аплодисментите след тъчдаун продължават няколко секунди, но в крайна сметка изчезват. Това е много по-случайно от концерт. За Тейлър Суифт събрах около 10 часа данни, при които ритъмът контролираше поведението. Музиката, високоговорителите, ритъмът. Цялата тази енергия може да забие в земята и да я разклати.“

Докато Каплан-Ауербах е развълнувана от шанса самата тя да стане Swiftie, тя е водена най-вече от възможността да демистифицира науката.

„Това, което обичам, е да мога да споделя, че това е наука“, каза тя и добави, че „не е нужно да се случва в лаборатория с бяла престилка. Ежедневните наблюдения и преживявания са наука.“

Клои Мелас от CNN, която посети един от концертите на Суифт в Сиатъл, сподели своите наблюдения и опит като посетител на концерта. „Да отида на концерта на Тейлър в Сиатъл беше различно от всичко, което някога съм преживявала“, каза тя. „Можете буквално да почувствате как земята се тресе под краката ви. Ушите ми все още звънят.”

Дори самата Суифт усети енергията от своите Swifties от Западния бряг и благодари на публиката си в Сиатъл в публикация в Instagram в понеделник за „всички аплодисменти, крясъци, скачане, танци, пеене с пълна сила“.

„Това наистина беше един от любимите ми уикенди“, добави тя.

Концертите на Суифт в Сиатъл идват, когато тя наближава края на вътрешното си турне "Eras", първото й турне от пет години насам. По пътя на певицата се приписва заслугата за стимулиране на местните икономики и счупване на рекорд за посещаемост в Питсбърг, наред с много други подвизи.

Турнето “Eras” се отправя към Санта Клара в Северна Калифорния в петък и продължава с шест концерта в Лос Анджелис следващия месец, за да завърши нейното турне в САЩ. След това Суифт излиза на международно ниво с „Eras“, започвайки с шоу в Мексико Сити на 24 август.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР