Феноменът Мая Попова, която притежава невероятната дарба да предсказва земетресения

...
Феноменът Мая Попова, която притежава невероятната дарба да предсказва земетресения
Коментари Харесай

Цели 2 години крият смъртта на жената-сензор Мая Попова

Феноменът Мая Попова, която има невероятната заложба да предсказва трусове дни и седмици преди да се случат, от 2 години не е сред живите. Малцина обаче знаят за това. Вестта, че тя си е отишла, бе защитавана в строга загадка от щерка й и останалите й родственици. Разбра се едвам в този момент, при последните трусове на Балканите, когато публицисти вземат решение да я потърсят. Така откриват, че дъщерята на Живко Попов тихомълком си е отпътувала.

Мая Попова е единствената българка, която предусеща разлюляванията на земните пластове още от детските си години, само че настойчиво мълчи за своята заложба. Тя има вяра в преражданията и е уверена, че в миналото, доста, но доста от дълго време е били индианец, живял в днешна Америка. Допуска, че евентуално в Гранд каньон е била подготвена да прави шамански дейности. От тогавашния си живот в днешния пренесла мощна вътрешен глас, свръх сензитивност и умеенето да усеща неща, които елементарните хора нямало по какъв начин да виждат, тъй като били скъсали връзката с майката-природа.

За особения си гений мълчи с десетилетия и проговаря едвам след идването на демокрацията. Думите й се одобряват двуяко от хората. За едни тя е същински датчик, за различен е човек, който просто търси поле за медийна изява. Обявяват я даже за шарлатанка.

Мая е публицист от Българска национална телевизия, подготвен персонално от Хачо Бояджиев. След напускането на медията през 90-те години на предишния век, тя се посвещава на естествените феномени. Всеки ден чете по тематиката – най-вече англоезични уеб сайтове, тъй като е приключила висшето си обучение в Лондон. Тя е щерка на дясната ръка на Людмила Живкова – Живко Попов, който й обезпечава приказно детство, пътешествия от ранна възраст и контакти из целия свят. Въпреки всичко, журналистката взема решение, че е добре да се посвети на природата, обичаните си делфини, кучета, котки и гълъби, които непрестанно храни да края на земните си дни.

Най-точната си прогноза Мая Попова прави през 2010 година, когато в народен ефир афишира, че мощен трус ще удари Перник и околията. В изявление за към този момент починалия Милен Цветков изяснява, че няма концепция по кое време тъкмо ще се случи люлеенето, само че е безапелационна, че ще бъде над 5 по Рихтер, ще бъде показано от управляващите като 4 и нещо, с цел да не плаши жителите. Милен Цветков обаче иронизира думите й и Мая си потегля разплакана от студиото. Тя не може да повярва, че някой я кани в ефир, а по-късно я излага пред цяла България. „ Милен ми се обади след предаването и ми се извини. Искал просто да стане шоу, да не ми пукало. Да, шоу, но на мой тил. Оидих му се доста ”, поделя след това Мая Попова. Гаврата в ефир я кара известно време да спре с предсказанията...

Две години по-късно обаче мощен трус буди перничани. Люлеенето се усеща и на територията на София. Следват вторични земетресения, а мобилният телефон на Мая Попова прегрява от позвънявания. Журналисти, другари, познати и съседи упорстват да предвижда какво ще се случи още. Тя изяснява, че е дала обет за безмълвие и че повече в никакъв случай няма да проговори обществено за огромните трусове в страната. Не се отхвърля от казаното, че Перник е земетръсна зона и че занапред ще има още земетресения. За тях перничани се сещат на 15 януари 2022 година, когато още веднъж усещат люшкане. Мая обаче към този момент не е измежду живите...

„ От 1995 година насам се изучавам да планувам земните земетресения. Това не ме прави врачка и прорицателка, както от време на време ме назовават, само че аз се нервирам от такива избрания. Не мога да превъзмогна обидата от перничани и от други хора, които ме нападнаха жестоко. Видя се, че съм била права. Никой не написа една добра дума - да ми се извини, да си вземе думите назад. Има страховити прогнози на специалисти-сеизмолози, че Перник и София са рискови зони, че на територията на столицата ни към този момент е имало грубо земетресение малко след Освобождението. Сринати са били керпичени къщи. Нормално, домовете тогава не са били от бетон. Казват, че всичко може да се повтори и в случай че има трус от 7 по Рихтер, половин София щяла да бъде под отломки. Смятам, че това е пиар акация на „ експерти ”. Най-силният трус, който се задава, е от 5 по скалата на Рихтер. Това значи напукани стени, паднали комини, олющени мазилки, счупени движимости в домовете и лек уплах в жителите. Трусове стават всеки ден и това е отлично, тъй като майката Природа изпуска „ вътрешното напрежение ”, споделя журналистката.

Тя съпоставя тялото си с географска карта. Държавите, в които предстоял естествен прелом, били ситуирани на разнообразни места по него. Когато имало заплаха за България, усещала парене в долната част на краката си. Почти на същото място „ парело ” и за Румъния. Турция, Гърция, Италия, Македония и Сърбия се „ обаждали ” в горната част на крайниците й. Те били ситуирани една над друга в права линия. За сърце на земетресенията в целия свят определяла Япония, където земята се люлела непрестанно. Иран била другата мощно застрашена страна след тази на Изгряващото слънце. За Иран я „ парело ” в региона на кръста.

„ Японците непрекъснато вършат някакви таблици – по кое време, какво ще се случи. Смеят да се хвалят, че могат да плануват земните земетресения до 30 години напред. Виждала съм техни сметки, само че не се оказват прави. Никой не може да планува естествените изяви, тъй като колкото сами си навреждаме във връзка с климат, запаси, толкоз тя ще ни връща обратно, ще ни демонстрира, че е по-силната ”, обясняваше приживе журналистката-сензор.

Огорчена от хорските приказки и от това, че я търсят само и единствено при трусове, Мая Попова взема решение да напусне София. Взема решение и се заселва в Созопол, където си купува къща наоколо до морето. Там се радва на спокоен живот. Обича да пазари, вълнува се от модата и от гълъбите, които постоянно храни. Голяма част от съседите й не допускат коя е. Тя пък и не дава пояснения. Живее в собствен си съразмерен свят, където природата и животните са изведени на напред във времето.

През септември 2019 година в дома й става пожар. Мая има табиет да пали чаени свещи като обред за филтриране. Докато си почива, навява вятър, който съгласно криминалистите е преместил пердето към свещите и белята е станала за секунди. Земетръсният датчик получава жестоки изгаряния. Извиканият екип на „ Бърза помощ ” я кара непосредствено във Варна, където й е направена животоспасяваща интервенция. Интервенцията минава за сполучлива. Мая се възвръща бързо, приказва с приятелки и изяснява, че към този момент има нова визия, която не била за проявление, не изглеждала добре. Прави проекти за бъдещето – от наложащ ремонт на къщата в Созопол до писането на книга, в която да опише жетейските си завършения. Творбата по този начин и остава незапочната.

Мая Попова издъхва в съня си в края на април 2020 година. Земният й край е същински потрес за околните й – никой не подозира, че тя ще си отиде ненадейно, тъй като „ неприятното е минало ” и би трябвало единствено да се възвърне. Те вземат решение да запазят в загадка от обществото случилото се, тъй като самата Мая е била огорчена от писанията на сътрудниците й по неин адрес. Дъщеря й Чара Стефанова споделя с няколко приятелки на майка си, само че те също дават обещание да мълчат.

Мълчанието трае обаче до серия от земни разлюлявания, които карат медиите още веднъж да търсят Попова. Телефонът й звъни, само че няма връзка с клиента. Така стигат до Чара. Момичето споделя истината – майка й е умряла.  Семейството на Мая Попова е изрично, че е извънредно време да се знае за гибелта й, тъй като тя има живот, извървян с достолепие и морал.

Мая Попова има два брака и две деца. От първия си мъж, доближен до починалия Илия Павлов, има наследник – Живко, живеещ с татко си в Америка. От втория - с химика Пламен Стефанов, е щерка й Чара.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР