Феноменалната Агата Кристи, от чиито книги по-продавани са единствено Библията

...
Феноменалната Агата Кристи, от чиито книги по-продавани са единствено Библията
Коментари Харесай

Мистерията на страниците и мистерията в живота: Къде изчезва Агата Кристи?

Феноменалната Агата Кристи, от чиито книги по-продавани са само Библията и Шекспир, оставя на читателите си 80 произведения, които затаяват дъха, и тайнственост в същинския живот, която даже полицията не можа да позволи. Кралицата на мистерията изчезва без пояснение и причина в една декемврийска нощ.

Родена в една септемврийска вечер през 1890 година, любовта на Агата Кристи към книгите пораства съвсем по-бързо от самата нея. На 5-годишна възраст тя сама се научава да чете, давайки явен сигнал, че литературата ще е голяма част от живота ѝ.

Десетилетия по-късно съвсем 4 милиарда копия от нейните романи са продадени по целия свят. Агата е известна като един от най-продаваните писатели на всички времена. Наследството на нейните романи с мистерии за убийства оставя зад себе си някои от най-разпознаваемите герои в английската литература, в това число мис Марпъл и Еркюл Поаро.
Нейната лична тайнственост
Феноменалната авторка слага международен връх на Гинес за най-продаван романист на всички времена. Много хора познават добре нейното творчество, само че не доста знаят, че Агата е била основна героиня в своя лична тайнственост, когато изчезва от вкъщи си през зимата на 1926 година Никой не знае по какъв начин изчезва, за какво и къде е тя.

Мистериозното ѝ изгубване е история, която се развива като от страниците на нейна книга, която не можеш да оставиш. Агата Кристи напуща дома си и изчезва безследно, оставяйки фамилията си, медиите и света в потрес. Когато стартират да се появяват новините за това на първите страници на вестниците по целия свят, мнозина стартират да се чудят къде е Кристи?

Първа глава
Както се случва в същинския живот, само че и в многочислените мистерии, разказани детайлно в романите на Кристи, първите, които подлежат на разпи при изгубвания, нормално са фамилията и приятелите на изчезналите лица. Така че има необикновен смисъл брачният партньор ѝ да бъде първият разпитан.

Агата се среща с офицера от английската войска Арчибалд „ Арчи “ Кристи на армейски бал и там стартира техния главозамайващ разказ.

Двойката се дами на Бъдни вечер през 1914 година и бързо се открива в Бъркшир, Англия. Само 4 години по-късно Агата и Арчи посрещат щерка си Розалинд. Арчи е изпратен във Франция по време на Първата международна война, което го държи надалеч от фамилията му в продължение на няколко години. След като се завръща вкъщи, Агата научава, че брачният партньор ѝ е имал връзка със секретарката си Тереза ​​Нийл от години.



Разпадаща се връзка
Арчи не прави съществени опити да скрие любовната спекулация от Агата. Новината за извънбрачната връзка отприщва борба, която би трябвало да остане зад затворени порти, само че скоро се трансформира в една от най-странните мистерии в актуалната история. През септември 1926 година Арчи желае бракоразвод, само че упоритата Агата отхвърля, продължавайки разногласията с погрешния си брачен партньор през късните часове на нощта.

Вечерта на 3 декември 1926 година Арчи оставя жена си и щерка си у дома, като се насочва на почивка през уикенда с приятелите си. Около 21:30 часа същата нощ Агата целува 7-годишната Розалинд за лека нощ, след което напусна дома им в Беркшир. По това време Розалинд не го знае, само че става последният човек, който вижда майка ѝ.
Изчезване
Не е по никакъв начин особено за Агата да остави щерка си сама у дома. И по този начин, фамилията на Кристи стартира да се тревожи, когато тя не се връща на идващия ден. Без да има различен избор, секретарят на Агата се обажда в полицията, с цел да заяви за изгубването ѝ като акцентира на управляващите, че обстановката се нуждае от " особена сензитивност ".

Полицията е в нараснала подготвеност - чиновниците на реда схващат, че това може да бъде най-големият случай, който в миналото са имали. Идеята за липсващ създател на мистерии е идея, към която би трябвало да се отнесат деликатно. Те знаят, че медиите и пресата ще полудеят от опцията да трансфорат обстановката в сензация от огромни размери.
Търсенето стартира
Полицията набира висока скорост още при започване на издирването на едно от най-известните изчезнали лица, които Англия в миналото е виждала. Търсенето включва 1000 служители на реда, 15 000 доброволци и за първи път в историята вземат участие самолети. Вестниците на Беркшир, скоро последвани от още медии в цялата страна, разгласяват телефонни номера за следи.

Уилям Джойнсън-Хикс, министърът на вътрешните работи, прикани полицията да бележи по-бърз прогрес в намирането на Агата, защото светът става все по-силно угрижен и разтревожен. По големия случай работи всеки разполагаем служител на реда от близките региони, и след дълги дни на безмълвие и съвсем никакви следи, е намерено първото значимо доказателство.
Улика 1: Колата на Агата
Семейство Кристи изпада в суматоха, след изминаването на първите 48 часа, без да има диря от нея. В 8:00 сутринта на 6 декември 2-местната кола на Агата е открита с една единствена улика в нея - якето на Агата на седалката. Според отчетите „ Колата на писателката е открита изоставена... на ръба на яма, с предните колела, висящи над ръба... “

„...Само дебелият плет е попречил на [колата] да се свлече в ямата. “

Властите намират за необичайно, че якето ѝ е оставено на пътническата седалка, защото това се случва по време на студена английска зима. Това дава явен знак на полицията, че нещо неправилно се е случило с изчезналата писателка.
Международни заглавия
Откриването на изоставената кола провокира възторг в интернационалните издания. В същия ден, в който колата ѝ е открита, изгубването на Агата става вест на първа страница в New York Times. Гръмките заглавия, които се появяват съвсем по целия свят, основават още по-голям напън върху полицията да разкрие мистерията. Пресата не остава безучастна в издирването...

Таблоидите стигат до там в спекулациите си, като пишат, че Агата е починала при подозрителни условия, протегнала ръка на живота си или употребява това като рекламен трик, с цел да разпространява новата си книга. Известни създатели отсичат, че 6-ият разказ на Кристи - " Убийството на Роджър Акройд ", се продава толкоз добре, че няма смисъл и аргумент в нито една от изброените теории.



Улика 2: Писмото
Колкото повече време минава, толкоз по-крайни клюки стартират да се появяват. Чуват се упорити мълви, че Кристи е била убита от брачна половинка си - полковник Арчибалд Кристи, някогашен водач от Първата международна война, на който лепват и прякора Казанова. Точно по това време, на 8 декември, братът на Арчи излиза с нови доказателства, съгласно които Агата персонално му е изпратила писмо.

„ Ню Йорк Таймс “ написа: „ Чу се за изчезналата жена. Братът на полковник Арчибалд Кристи... е получил писмо, написано след изгубването ѝ, в което писателката споделя, че здравето ѝ се е влошило и отпътува за Йоркширски спа център за отмора и лекуване. "

Много считат, че с това мистерията е разплетена, само че това се оказва надалеч от истината.
Кучето на Агата се причислява към търсенето
Самото писмо не е задоволително, с цел да спре търсенето. Все още остават прекалено много въпроси без отговор. Защо Агата би изоставила колата си в толкоз рисково състояние? Защо оставя и якето си наред студената зимата? Защо да напуща дребната Розалинд? Всички обстоятелства и улики, с които разполага полицията, оставя служителите на реда още по-объркани, в сравнение с когато стартира издирването.

Почти всеки човек се включва в търсенето. Дори сътрудници писатели се пробват да разбият на части историята, с цел да я осмислят. Полицията изпращат 6 подготвени хрътки, ерделски териери, ретривъри, кучета от елзаската полиция и даже обичаното куче на Агата да я търсят. Нейният домакински любим „ плакал тежко “, когато му сложили задачата, което било знак, че всички имат правото да се тревожат.
Писателите се причисляват към издирването
Опитвайки се да мисли като Кристи, нейният прочут сътрудник Артър Конан Дойл - основателят на Шерлок Холмс, се пробва да помогне с каквото може. Вярващ в свръхестественото, той носи ръкавицата на Агата на медиум, надявайки се, че това ще помогне по някакъв метод, само че за жалост безрезултатно.

Друга другарка и колежка в писането - Дороти Л. Сейърс - създателка на детектив лорд Питър Уимзи, пътува до мястото, където е открита колата на Агата, с цел да помогне в търсенето на улики. За страдание тя не открива нищо, с изключение на теории и спекулации. Писателите вършат всичко допустимо да не губят вяра в името на своята приятелка - виртуоз в писането на мистерии.



Обитаваната от духове къща на Агата
Мнозина поддържат теорията, че Агата е протегнала ръка на живота си, откакто е изпаднала в депресивно положение след загубата на майка си. Други са уверени, че цялото тестване е хитро изпипана скица за разпространение на идната ѝ книга. Приятелка на Агата споделя пред вестник, че Агата се страхувала, че къщата ѝ е населявана от духове. Може ли самата къща да е предизвикала нещо на Агата?

Вестникът написа: Къщата " е ситуирана на самотна алея... която има репутацията на населявана от духове. Уличката е била сцена на убийството на жена и самоубийството на мъж и трагичните събития са били усетени от госпожа Кристи. „ Ако не напусна Сънингдейл скоро, Сънингдейл ще бъде краят ми “, споделя тя един път на различен собствен другар. “
Мистериозният спокоен басейн
Полицията се пробва да пренебрегва слуховете, популяризирани във вестниците, защото в този момент те са още по-озадачени от всеки път. След толкоз дълго търсене, при което откриват толкоз малко информация, те усещат, че нямат различен избор, с изключение на да стартират да работят по догатката, че Агата в действителност е протегнала ръка на живота си.

Дребни улики, открити на ненадейно място, притеглят управляващите. Те стартират търсене в непосредствен извор, който локалните назовават Тихия басейн. Историята на извора, датираща от епохи, споделя, че 2 хлапета безмълвно се удавили там преди години. Търсенето им не води до на никое място, до момента в който... не намират нещо.
Улика 3: Трошички
Минават 8 дни от изгубването на Агата до 11 декември, когато се разкрива значим подробност от мистерията. Оказва се, че преди Агата да излезе през съдбовната нощ, тя оставя 3 ​​писма след себе си. Първото писмо е предопределено за Арчи. Той отхвърли да го съобщи на полицията, като споделя, че това е просто писмо от жена му и нищо повече.

Второто писмо е било за зетя на Агата, упоменат по-рано. Той също отхвърли да съобщи писмото с аргумента, че в него няма нищо значимо. Все отново прочита наличието му на полицията и пресата. И Арчи, и брат му изгарят писмата си, заличавайки доказателствата, което пък прави полицията доста по-подозрителна към тях. Остава едно писмо и една значима улика.
Последните думи на Агата
Агата оставя 3-тото писмо на секретарката си и добра другарка, която бързо предава писмото на полицията, с цел да помогне оптимално на следствието. Досадните таблоиди популяризират клюки, че в писмото написа нещо от вида на „ Трябва да се махна. Не мога да остана тук в Сънингдейл повече “. Медиите в Бъркшир се отнасят към случая като към разказ на Кристи.

По-късно полицията декларира, че писмото съдържа единствено официални указания, като да вземем за пример да анулира нейни идни срещи. Поредна задънена улица. Полицията губи набраната инерция, само че приятелите и почитателите на Кристи не желаят да поставят завършек на заплетения случай. Точно когато всяка вяра наподобява изгубена, се появи светлина в края на тунела.
Обаждане на горещата линия
Докато някои преследват и най-малката улика, очаквайки да я заведе до Агата, други се обръщат към духовното, а трети спекулират с трагичния завършек на писателката и оставят въображението си да се развива до n-та степен, в късните часове на 15 декември полицията получава обещаващо позвъняване по линията за сигнали, което трансформира всичко.

На север в Харогейт музикантът Боб Тапин споделя, че е забелязал Агата на празненство в Old Swan Hotel. Хотелът е добре прочут със своите известни и богати посетители, идващи в Обединеното кралство за спа уикенди. Изглеждайки като непривлекателен сигнал, полицията въпреки всичко взема решение да се възползва от този късмет с вярата да постави завършек на към този момент 12-дневното търсене.



Агата е открита
Полицията стартира своето търсене в хотел Old Swan и изненадващо намира Агата! Те научават, че тя е направила резервация под името на секретарката на Арчи - госпожа Тереза ​​Нийл. Агата взема решение да се скрие с името на любовницата на брачна половинка си - нещо, което единствено фамозен създател на мистерии би помислил да направи.

Полицията заключава, че Агата Кристи е напуснала дома си и е отпътувала към Лондон, блъскайки колата си по пътя. След това тя се качва на трен за Харогейт и откакто идва в СПА града, се настанява в хотела съвсем без багаж. Тогава полицията се обажда на Арчи, с цел да прибере Агата неотложно, само че когато той идва, тя не е на себе си.
Тя не го разпознава
Когато Арчи се доближава до Агата в хотела, тя няма визия кой е той. Според очевидци тя го гледала с празен взор, като че ли е чужд и „ не бързаше да си тръгне “ с него, когато той изиска. Накрая тя се съгласява да го придружи, само че не и преди да го остави във фоайето, до момента в който тя се преоблече във вечерна рокля.

Намирането на Агата разбужда повече въпроси и подозрения, в сравнение с отговори. Най-странната част от всичко е, че никой, в това число самата Кристи, не знае какво се е случило. Тя е изцяло уверена, че не е била на себе си по това време, като твърди, че името ѝ е госпожа Нийл. Агата наподобява като че ли изцяло е изгубила разсъдъка си, паметта си и способността си да разграничава обстоятелства от небивалица.
Без памет или пояснение
Когато Агата осъзнава, че не може да си спомни за какво е в хотела и не може да си спомни коя е, единственото нещо, на което тя решително държи е, че Тереза ​​Нийл е нейното същинско име и идентичност. Объркан, Арчи споделя пред кореспонденти: „ Докторите ми споделиха, че сходно положение е съвместимо с това на човек, измъчен от загуба наизуст “.

Биографът Андрю Норман допуска, че Агата може да е била в „ положение на импулсивно скитане “ или " психогенен транс ", рядко срещано положение, породено от контузия или меланхолия. Той декларира: „ Възприемането на друга идентичност... и неуспехът ѝ да се разпознае във вестникарски фотоси са признаци, че е изпаднала в психогенна амнезия. "
Връщане в Сънингдейл
Тези, които оказват помощ в търсенето на Агата и наблюдават случая във вестниците, считат че нейното изобретение е най-важното заглавие в историята на пресата. Стотици хора се събират на лондонската гара Кингс Крос в очакване да станат очевидци на историческото завръщане на Агата в Бъркшир, което е колкото триумфално и вълнуващо, толкоз и объркващо.

Платформата се изпълва с наслада и овации, когато Агата се връща вкъщи. Но единствено тъй като тя е открита, не значи, че мистерията също изчезва или пък е решена. Все още има голям брой въпроси без отговор. Тази сива зона преследва Кристи до края на живота ѝ.
Тя изглеждаше добре
Пред необятната общност наподобява като че ли Агата е в устойчиво положение. Медицински експерти лекуват Агата, само че детективите не престават да разпитват какво се е случило през миналите 11 дни. Един от приятелите на Кристи споделя: „ Това е неразрешена тематика. Агата отхвърли да приказва за това. На всеки. Беше в действителност неразрешено. “

Въпросите без отговор за автомобилната злополука, писмата и загубата на паметта водят до повече въпроси, в сравнение с отговори. Изглежда и, че Арчи въобще не може да разбули мистерията. Когато беседва с кореспонденти, не може да им каже нищо потребно за изгубването на Агата. Защо Арчи не прави повече, с цел да помогне на жена си?



Сивата зона става още по-тъмна
В изявленията с кореспонденти Арчи не споделя нищо значително на публицистите. New York Times оповестява за детайлности, които не са изключително значими: „ Жена му нямаше визия по какъв начин е стигнала до Харогейт и той не можеше да разкрие от кое място са пристигнали парите, с които госпожа Кристи, съдейки по покупките ѝ в Харогейт, наподобява заможна. "

Тъй като медиите се концентрират върху по-маловажни детайлности, като да вземем за пример от кое място Кристи е получила финансите, с цел да се настани в хотела, вниманието към същинските въпроси е замъглено. Никой не знае нищо, в това число Агата, или най-малко по този начин си мислеха всички. Оказва се, че има една дребна детайлност, която тя като че ли си спомня блестящо.
Агата най-сетне проговаря
Агата рядко приказва за изгубването си през идващите месеци, години и даже десетилетия след случая. И въпреки всичко, откакто прахта се уталожи, тя съумява да опише своята версия на историята. Това, за жалост, още повече озадачава хората.

Агата дефинира цялото преживяване като “сън”, при който се е родила новата ѝ еднаквост. В изявление тя споделя пред кореспондент, че всичко, което си спомня е, че „ 24 чаша се е скитала насън и по-късно се озовала в Харогейт като удовлетворена и изцяло щастлива жена, която има вяра, че преди малко е пристигнала от Южна Африка.”
Тя се опита да изясни
Агата приказва още един път по тематиката и дава информация, която оставя обществото без думи. Тя дава изявление за Daily Mail през 1928 година, което в този момент се счита за единствения ѝ „ същински “ роман за изгубването ѝ. Тя показа, че е целунала Розалинд за лека нощ във въпросната декемврийска вечер, след което се качила в колата си и предходна около извора.

„ На разум ми пристигна мисълта да се хвърля в него “, изяснява Агата. „ Но защото щерка ми беше с мен в колата, незабавно отхвърлих концепцията.” Никой не знае какво да мисли за новата информаци, която самата тя споделя. Розалинд с нея ли е била или вкъщи? Какво в действителност се е случило? За благополучие тя продължава да приказва.



Отчаянието на Агата
„ Чувствах, че не мога да продължа повече “, споделя Агата на репортера, „ Тази ​​вечер напуснах дома си в положение на мощна паника с желанието да направя нещо от обезсърчение. По пътя стигнах до място, която мислих, че е покрай ръба на канара, само че обърнах колата от пътя... Пуснах кормилото и оставих колата да върви напред “, спомня си тя.

" Колата внезапно се удари в нещо и ненадейно спря. Трясъкът ме хвърли върху кормилото и главата ми се удари в нещо. До този миг аз бях госпожа Кристи. " Интервюиращият и по-голямата част от света са шокирани от тази информация, защото за пръв път чуват тези обстоятелства. Напълно предстоящо, нови теории стартират да се разпалват.
Теориите
Тъй като Агата в никакъв случай повече не приказва обществено за изгубването си, създателят остави “отворен край” на света да приключи историята вместо нея. След като 11-те дни, през които тя липсва, остават тайнственост, мнозина не желаят да поставят завършек на необикновената история. Някои допускат, че тя е възнамерявала да постави завършек на живота си, само че се плаши и си измисля историята, че е изгубила паметта си.

Други считат, че Агата страда от „ положение на импулсивно скитане “ или „ интервал на амнезия, провокирана от стрес “. След като от ден на ден повече вести и информация излизат на повърхността, тези теории в действителност имат късмет да се окажат правдоподобни. Първата е по-малко евентуална, само че въпреки всичко допустима.
Краят на семейство Кристи
15 месеца след мистериозно изгубване и откриването ѝ, страницата се обръща към идната глава от историята на Кристи. Писателката още веднъж влиза в заглавията, само че по друга причина. Агата подава молба за бракоразвод през 1928 година Тя се възвръща изцяло и още веднъж хваща писалката, като продължи да написа под фамилното си име на брачна половинка си.

Но какво се случва с Арчи? Любопитното е, че още преди даже разводът му да бъде финализиран, той се дами за любовницата си Тереза ​​Нийл.

Къде оставя това Агата, която най-сетне се освобождава от погрешния си брачен партньор, какво следва в този момент за виртуозната създателка на мистерии, която става още по-популярна?
Последната глава от книгата на Агата
Две години по-късно Агата среща Макс Малоуан, прочут археолог и благородник, който среща по време на пътешестване до Ирак. Те подписват брак през 1930 година, единствено 6 месеца след първата си среща. Двойката остава щастливо женена до края на живота на Агата, когато тя издъхва от естествена гибел на 12 януари 1976 година, на 85-годишна възраст.

Агата е заровена в имот, който тя избра с Макс 10 години преди гибелта си. Заровени с нея остават отговорите на загадката за изгубването на авторката. Подобно на доста от нейните романи, тази история е оставена като следващата тайнственост на Кристи, а задачата за нейното разрешаване е поверена на обществото през идващите години.
Веднъж създател, постоянно създател
След развода си и преди да почине, Агата написа още детективски романи. Тя е запомнена от Радхика Джоунс, основен редактор на Vanity Fair, като „ способна да улови нещо значително за мистериите: закононарушението и претекста за него са вълнуващи, само че удовлетворителната част е разкритието на детектива за това, кой по какъв начин и за какво го е направил. "

Озадачаващото ѝ изгубване в никакъв случай не е упоменато в романите ѝ, а последният ѝ разказ „ Стаена гибел - последният случай на мис Маршъл “, е оповестен след нейната гибел през 1976 година Няколко години по-късно, през 1979 година, е основан филм, озаглавен “Агата” с присъединяване на Ванеса Редгрейв и Дъстин Хофман.

Кристи несъмнено оставя високо вдигната летвата в английската литература, а и освен.
Нейната памет живее
От момента, в който сама се учи да чете на 5-годишна възраст до публикуването на 66 детективски романа и 14 сборника с разкази, Агата Кристи настойчиво проправя пътя на завладяващи истории, които държат хората със спотаен мирис от кора до кора.

Джанет Морган, нейният биограф, си спомня Кристи като „ забавлявана от живота, от човешките същества и от това по какъв начин се държат “.

Както Агата един път сподели: „ Нищо не се получава тъкмо по метода, по който сте си мислили, че ще стане, когато нахвърляте бележките за първата глава или се разхождате, говорите на себе си и виждате по какъв начин се развива историята. “

Нейната история може да е завършила през 1976 година, само че нейната памет и завладяващите ѝ произведения ще продължат да живеят през идващите хилядолетия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР