Феноменален интерес към откриването на най-стария фестивал за класическа музика

...
Феноменален интерес към откриването на най-стария фестивал за класическа музика
Коментари Харесай

Маестро Камджалов връща блясъка на „Мартенски музикални дни”

Феноменален интерес към откриването на най-стария фестивал за класическа музика у нас.

Билетите за откриването на 60-тото юбилейно издание на „ Мартенски музикални дни” със Симфония 9 на Бетовен, под диригентството на Йордан Камджалов свършиха месец преди концерта! Маестро Йордан Камджалов потвърждава за следващ път, че без креативен взаимни отстъпки и с професионализъм на доста високо равнище, даже фестивал позагубил от блясъка и известността си, в какъвто беше напът да се трансформира „ Мартенски музикани дни”, може да провокира нечуван интерес и да печели аудитория, която от ден на ден уголемява своя периметър.

Хор и солисти на международно равнище в Меса, дирижирана от маестро Камджалов

Билети за откриването на „ Мартенски музикални дни “ няма, предизвестиха от Държавна опера – Русе още в средата на февруари. Почти месец преди началото на интернационалния конгрес са разпродадени местата за първото фестивално осъществяване на Русенска филхармония, която под диригентската палка на Маестро Йордан Камджалов ще извърши Деветата симфония на Лудвиг Ван Бетовен.

Този факт, вместо да зарадва управлението на ММД, провокира неодобрение, мъчно обяснимо по метода на хубавичко логичност. Раздразнението на казионните уредници на най-големия фестивал за класическа музика у нас се изяснява с избързването, съгласно думите на някои изявени деятели, с стартирането на билети в продажба.

30 секунди!

Ето по какъв начин Йордан Камджалов разяснява събитието: „ Радвам се да открия за повторно „ Мартенски музикални дни”. Този път чувството е още по-особенно, тъй като това е юбилейно издание на една от най-старите и реномирани фестивални подиуми в България, обвързвана с персони като Шостакович, Пендерецки, Рихтер и доста други икони в класическата музика; и тъй като се открива с монументалната 9 симфония на революционера Людвиг ван Бетовен, чиято 250 годишнина честваме тази година и който приканва „ Alle Menschen werden Brüder “. Колкото до бързото изкупуване на билетите, мисля че това е мощен и явен знак за усета на народа, който макар че е обезверен, брулен и лъган, продължава в тези сложни времена да цялостни залите и с Бетовен. Oтговорността ни е голяма. “ Маестрото отхвърли да разяснява „ недоволството “ от страна на дългогодишните уредници на фестивала.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР