Феминистката организация Колектив 50/50“ осъди селекцията на 80-ия филмов фестивал

...
Феминистката организация Колектив 50/50“ осъди селекцията на 80-ия филмов фестивал
Коментари Харесай

Феминистки протестират срещу избора на филми на Полански и Уди Алън на кинофестивала във Венеция

Феминистката организация „ Колектив 50/50 “ осъди селекцията на 80-ия кино фестивал във Венеция на нови филми на режисьори, забъркани в случаи на полово принуждение, оповестява Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

 

„ Въпреки недоволството от наличието на Джони Деп в Кан през май, огромните европейски фестивали не престават да дават забележителна видимост на режисьори, упрекнати и по-късно преследвани за полово принуждение “, написа „ Колектив 50/50 “ в Инстаграм, визирайки Роман Полански, Уди Алън и Люк Бесон.

 

Персона нон грата в Холивуд, Роман Полански е обект на четири обвинявания в полово принуждение или обезчестяване, които той оспорва. Уди Алън видя съвсем цялата киноиндустрия да му обръща тил след обвиняванията в полово принуждение над осиновената му щерка. Той отхвърля тези обвинявания, опровергани и от двете следствия.

 

Двамата режисьори са определени за присъединяване с филми отвън състезанието, а французинът Люк Бесон, дефинитивно оневинен по обвиняванията в обезчестяване през юни, ще се състезава с кино лентата си „ Dogman “.

 

„ Колектив 50/50 “ осъжда увековечаването навън сексисткия модел във филмовата промишленост “, се споделя и изказването и се добавя: „ Безнаказаността на мъжете, упрекнати в полово посягане, продължава да бъде норма в света на киното. С тази селекция филмовият фестивал във Венеция демонстрира своето пренебрежение към жертвите на принуждение и битката против учреденото на пола полово принуждение в киносредите “.

 

Основана през 2018 година, организацията „ Колектив 50/50 “ закупи популярност по време на филмовия фестивал в Кан същата година, като събра 82 дами на стълбите на фестивалния комплекс, с цел да осъди насилието против дами в света на киното.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР