Фелтинс Арена (предишно име - Арена Ауфшалке) е футболен стадион

...
Фелтинс Арена (предишно име - Арена Ауфшалке) е футболен стадион
Коментари Харесай

„Фелтинс Арена“ в Гелзенкирхен разполага с най-големия видеокуб в Европа

" Фелтинс Арена " (предишно име - " Арена Ауфшалке " ) е футболен стадион в немския град Гелзенкирхен. Открит е през 2001 година като новия формален стадион на ФК Шалке 04. От тогава до през днешния ден повече от милион души от цялостен ​​свят са го посетили, а архитектурните акценти като прибиращият се тревен терен и преносимият покрив не престават да очароват гостите на стадиона. В Гелзенкирхен обаче се гордеят най-вече с голямата видеостена във формата на куб, конфигуриран през лятото на 2016 година Той е най-големият видеокуб в Европа с повърхност на екрана наз 305 кв.м и е два пъти по-голям от своя предходник.

Съоръжението приема финала на Шампионската лига през 2004 година и 5 мача от Мондиал 2006, в това число четвъртфинал. На 1 юли 2005 правата върху името на стадиона са продадени на немската пивоварна „ Фелтинс “. Въпреки че е един от най-модерните игрища в света, за домакинските мачове на Шалке може да закупите билет от 13 евро, което прави мачовете на “кралскосините ” налични за всички почитатели. Има обаче 50 корпоративни ВИП ложи с аспект към терена, които побират 15 души и чийто наем коства по 120 хиляди евро на сезон.

Характеристиките на стадиона:

Капацитет: 55 824 седящи места, а с правостоящите се усилва до 62 271. По време на концерти и други мероприятия има място за 79 612 души.

История: Плановете за изграждане на нов стадион излизат в края на 90-те години на предишния век, откакто почитатели и мениджъри желаят да се реалокират от остарелия „ Паркщадион “ и да основат съвременна мултифункционална сцена. Договорът за построяването на стадион за 186 милиона евро е подписан през 1998 година

Съоръжения: В Шалке 04 държат доста на локалната работническа общественост, която съставлява и съществена част от фенската маса на отбора. За да подчертае историческата си връзка с въгледобива в региона, през 2014 година клубът трансформира тунела на стадион “Фелтинс Арена ” в мина.

На стадиона в Гелзенкирхен има и параклис, в който се организират сватби, погребения и кръщенета, до момента в който клубният духовник изрича молитвата “Шалке Наш ”...

" Фелтинс Арена " е неповторим и по още една причина – в него има вграден биропровод с обща дължина 5 км, който в деня на срещите обезпечава 52 хиляди литра бира, създадени и доставени от генералния спонсор “Фелтинс ”. Средно клубът продава по 35 хиляди на мач, а почитателите може да хапнат и 2,5 тона наденички.

Спортни и други събития: Освен хазаин на мачовете на Шалке 04, " Фелтинс Арена " приема най-различни спортни надпревари - биатлон (с тонове сняг, вкаран отвън), хокей на лед и мотокрос. През септември на него ще се играе финалът на Европейската лига по американски футбол.

Стадионът в Гелзенкирхен е хазаин и на доста концерти. Само през 2024-а на „ Фелтинс Арена “ ще пеят Бой Джордж, Пол Йънг, Саманта Фокс, Тейлър Суифт и Рамщайн. Ще се организира още фестивал на корейската храна.

Европейско състезание по футбол 2024: През лятото на 2024 година Германия ще бъде хазаин на Европейското състезание по футбол. На " Фелтинс Арена " в Гелзенкирхен ще се играят три мача от груповата фаза на шампионата, както и една среща от 1/8-финалите.

Локация: Стадионът се намира в квартал Ерле, който е ситуиран на 10 км от центъра на Гелзенкирхен. Клубът пък носи името на различен квартал в града – Шалке, а S04 идва от годината на учредяване на клуба - 1904.

 

 

 

 

 
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР