Фелдшерите и лекарските асистенти обявиха, че настояват за създаване на

...
Фелдшерите и лекарските асистенти обявиха, че настояват за създаване на
Коментари Харесай

Александър Александров за novini.bg: Фелдшерите работим нелегално, ама крепим спешната помощ в България! Това е пълен абсурд!

Фелдшерите и лекарските асистенти оповестиха, че упорстват за основаване на лична независима браншова организация. За незапознатите – фелдшерите са медицинските лица, които преобладаващо се грижат за хората, живеещи в дребните обитаеми места в страната. За проблемите в тази част на здравната система, беседвам с Александър Александров, фелдшер по специалност със стаж близо 35 години.  Той е ръководител на Съюза на лекарските асистенти и фелдшерите в България.



Отдавна настояваме за основаване на независима браншова организация. В законите ни ясно е указано, че всяка контролирана специалност, каквато е нашата, може и би трябвало да има своя съсловна организация. Тя би трябвало дасе грижи за регулацията в съсловието, за образованието на младите фрагменти, за самоуправлението и за представителността на специалността пред държавни институции у нас и в чужбина, изобщо на всички места.

За страдание преди близо 15 години бе направено едно формирование, което ние не одобряваме – Български съюз на експерти по здравни грижи. В нея членуват 11-12 медицински специалности с направление „ здравни грижи ”. Такова разбиране обаче в нашата сфера няма даже зад граница, освен у нас. Тук обаче за медици се признават единствено лекарите, а останалите са експерти по здравни грижи. И всички те са завършени в една професионална съсловна организация, което ние считаме за неуместно и е на правилото на колхоза, който ние изрично отрекохме.

Ние сме към 2000 души в страната,

а медицинските сестри са близо 30 000 и се получава една неравнопоставеност сред представителите на другите специалности, обединени по този начин механично под една шапка. Затова не одобряваме тази организация, вкоято зорлем ни карат да членуваме. Объркана е цялата тази скица.

Ние като експерти сме единствените след лекарите, несъмнено, които имаме право насамостоятелна здравна активност, т.е. на диагностика, съвещания, предопределение на лекуване, на профилактика и други, които са чиста здравна активност, а не здравни грижи.

Искаме да се обособим като независима съсловна организация,

защото всичко в последна сметка се отразява върху качеството на услугите за пациентите.

Ние – фелдшерите и лекарските асистенти, сме хората, които се грижим за българите, които живеят в дребните и отдалечени обитаеми места, за работещите в предприятия и институции, за пандизите и впрочем. Работим най-вече в дребни кабинети, в буферни зони, които лекарите отхвърлят по разнообразни аргументи. Така е предопределил законодателят. Но за жалост след 2000 година, когато бяха въведени практиките на джипитата, беше прекъснато образованието на фелдшери в страната ни. По това време имаше към 60 000 – 70 000 лекари. После успяхме да възстановим образованието на фелдшери, защото провинцията се оголи откъм фрагменти след огромната миграция на лекари в чужбина.



Преди изборите ние обиколихме кабинетите на партиите и спечелилите партии, които включиха нашите нерешени проблеми като своя цел и задача в съдружното си съглашение. Обещаха ни да оказват помощ за съответното внедряване на лекарските асистенти в здравната система. Т.е. да се съветват с нас, когато възнамеряват измененията в здравната система. В тези изменение бе вкючено и основаването на наша независима, обособена организация. Законопроектът за смяна е импортиран в Народното събрание, само че към момента не се преглежда. Ето по тази причина протестираме и ще продължим, до момента в който не ни извърнат внимание, че ние съществуваме и желаеме да сме съответно внедрени в здравната система.

Министерство на здравеопазването също се бави и не дава ход на импортирана разпоредба там, заради което слага нашите експерти в насилствена обстановка да работят надали не незаконно.

Не смятате ли, че е парадоксално да ни слагат в такава нелепа обстановка – да работим незаконно, само че в същото време да крепим незабавната помощ в България! Това е цялостен парадокс!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР