Фелдшери и лекарски асистенти са в готовност за протест. Причината

...
Фелдшери и лекарски асистенти са в готовност за протест. Причината
Коментари Харесай

Лекарските асистенти и фелдшерите обявиха готовност за протест

Фелдшери и лекарски асистенти са в подготвеност за митинг. Причината е в цялостното игнориране на проблемите на съсловието от страна на ръководещите. За това сигнализира ръководителят на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите (БСЛАФ) Александър Александров, представен от Българска телеграфна агенция.

В момента у нас работят близо 2000 лекарски асистенти и фелдшери, каквото е остарялото название на специалността, а образование по специалността се организира в няколко висши медицински учебни заведения.

Тези медицински експерти са ангажирани главно в центрове и филиали за незабавна здравна помощ, в детското и учебното опазване на здравето - детски ясли, детски градини и учебни заведения, както и приюти и места за отнемане от независимост.

От дълго време лекарските асистенти и фелдшерите упорстват за законова смяна, с която да се даде опция за основаване на тяхна независима съсловна организация, както и да бъдат създадени и одобрени стандарти за работата им. Позицията си по тези и други нерешени проблеми те показаха преди дни в отворено писмо до ръководителя на Народното събрание, президента и премиера.

По думите на Александър Александров, в съдружното съглашение е заложен текст, който планува консолидираното на лекарски асистенти, фелдшери, парамедици в системата на опазването на здравето и опция за вписване на съсловни организации.

Тъй като към този момент реакция от институциите няма, на 27 април ще бъде проведен едночасов митинг, сподели ръководителят на БСЛАФ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР