Ибтихадж Мухамад: Показах какво могат да направят мюсюлманките в спорта

...
Фехтовачката Ибтихадж Мухамад влезе в историята през 2016 г., като
Коментари Харесай

Фехтовачката Ибтихадж Мухамад влезе в историята през 2016 г., като стана първият член на отбора на САЩ, който се състезава на Олимпийските игри с хиджаб.

Това беше година, в която нараснаха антимюсюлманските настроения в страната с приказките на тогавашния кандидат Доналд Тръмп за така наречената „мюсюлманска забрана“.

В нов епизод на Generation Sport, Мохамед каза пред Al Jazeera, че това е поставило неудобна светлина върху нея в сравнение с нейните съотборници, тъй като тя е била помолена да прецени Тръмп и неговите възгледи.

„Определено имах опасения да отговарям на тези въпроси“, каза тя, „но почувствах, че това е моята възможност да разсея много стереотипи, които хората имат за мюсюлманската общност, за това откъде сме, как изглеждаме ”.

Преди да се класира за Олимпиадата в Рио, където спечели бронзов медал, Мохамед завършва университета Дюк, където е била активна студентка в отбора по фехтовка, и по време на престоя си там решава да смени медицина с международни отношения и афроамерикански изследвания.

„Чувствам, че го дължа на хората, които са били преди мен, да науча за собствената си история, откъде съм и тези красиви моменти, които са създали не само мен, но и съществуването на моя народ“.

Тази ангажираност с афро-американската история като ученик проправи пътя за Мохамед да изгради своя собствен път като мюсюлманска афро-американска спортистка и да намери целта си като спортист.

„Лесно е да се увлечеш в тази суматоха и суетата на живота, където може да бъде толкова самосъсредоточен“, каза тя. „Чрез спорт и изучаване на историята на хора като Джаки Робинсън или Мохамед Али и Алтея Гибсън, имах възможността да разбера, че моето пътуване е по-голямо от мен и всъщност мога да създам значима промяна с моята платформа, ако избера да го направя“ .

За да стигне до Олимпиадата на първо място, Мохамед трябваше да преодолее външните бариери, пред които е изправена поради раса и религия, но тя също така говори за това, че трябва да преодолее вътрешните борби с депресия и безпокойство при представянето.

След спечелването на медала си на Олимпиадата през 2016 г. тя издаде автобиографията си, в която описва подробно тези преживявания, както и две детски книги и продължи със своята скромна линия дрехи, Louella, която се грижи за мюсюлманските жени, които се интересуват от модата, и тя продължава да използва платформата си, за да представлява жени с хиджаб.

„В исторически план светът е бил обсебен от хиджаб по някаква причина“, казва тя. „Мисля, че се корени в расизма. Мисля, че се корени в ислямофобията. Всъщност не става въпрос за хиджаба.

С нейната работа и проекти, които я развеждат по целия свят, тя също се чувства близка до мюсюлманските общности и техните борби извън Съединените щати. Сега тя изпитва по-малко опасения да говори открито по въпроси, свързани с ислямофобията и мюсюлманските общности в други страни.

„Като мюсюлманин, вие очевидно се чувствате много, много привързан към това, което се случва в Палестина, това, което се случва в Китай [с отношението към уйгурските мюсюлмани], или скорошното убийство на полицията, което се случи във Франция, случайно бях там“ .

Убийството на 17-годишния Нахел Мерзук от полицията в Париж на 27 юни предизвика бунтове във Франция това лято и накара Мохамед да се замисли върху проблемите на полицейската бруталност, довели до движението #BlackLivesMatter и в САЩ.< /p>

„Вярвам, че ако започнем да ни пука повече и се опитаме да наложим промени в политиката и да държим полицията отговорна, това няма да ни се случва толкова често. Но трябва да направим нещо, което да разтърси стаята и да ни събуди. Това не е нормално”.

Generation Sport с Ibtihaj Muhammad, представен от Iman Amrani, беше излъчен за първи път на 17 септември 2023 г. по Al Jazeera English.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР