Федерика Могерини обсъди в понеделник с външния министър на Йордания

...
Федерика Могерини обсъди в понеделник с външния министър на Йордания
Коментари Харесай

Могерини и външния министър на Йордания обсъдиха риска от признаването на Йерусалим като столица на Израел


Федерика Могерини разиска в понеделник с външния министър на Йордания Айман ас-Сафади последствията при положение, че Съединени американски щати признаят Йерусалим като столица на Израел. Изявлението й беше оповестено от Евросъюза във вторник.

"Още при започване на тази година Европейският съюз беше задоволително явен, че чака сериозна реакция на следствията, които сходни едностранни решения или дейности могат да нанесат върху статута на Йерусалим. Това може да докара до съществени отрицателни последствия в публичното мнение в другите държави", гласи част от документа.

В него се акцентира още, че Европейски Съюз остава зает с мирния развой в Близкия изток и е подготвен да способства за подновяването му, в това число и в границите на "квартета" (заедно с Русия, Съединени американски щати и ООН).

Статутът на Йерусалим е един от главните източници на различия в израелско-палестинския спор. Палестинците се стремят да разгласят източната част на града са своя столица, а Израел счита Йерусалим за своя "единна и неделима" столица. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР