Федерика Могерини Настоящото ядрено споразумение с Иран действа и трябва

...
Федерика Могерини Настоящото ядрено споразумение с Иран действа и трябва
Коментари Харесай

ЕС и Русия настояват за запазване на иранското споразумение в сегашния му вид


Федерика Могерини

Настоящото нуклеарно съглашение с Иран работи и " би трябвало да бъде непокътнато ", съобщи Федерика Могерини в Брюксел, откакто Съединени американски щати и Франция оповестиха, че желаят нова договорка, съобщи Франс прес.

Ръководителката на европейската дипломация съобщи и предишния понеделник, че изключва " още веднъж да се разисква осъществяването на поетите от нас отговорности в рамките подписаното с Техеран нуклеарно съглашение ".

Европейски Съюз участваше в сключването на контракта, подписан във Виена през юли 2015 година сред Иран и групата 5 плюс 1 (САЩ, Франция, Англия, Китай, Русия и Германия).

Съхраняването на интернационалното съглашение за иранската нуклеарна стратегия е водещ приоритет за Германия и то не може да бъде предоговаряно. Това съобщи представител на министерството на външните работи в Берлин с оглед наближаващия на 12 май краен период за решение на Съединени американски щати дали да върнат глобите си против Техеран, съобщи Ройтерс.

" За нас позицията остава ясна - основният приоритет е да бъде съхранено съглашението за нуклеарната стратегия, както и цялостното му осъществяване от всички страни ", съобщи представителят.

" Споразумението за нуклеарната стратегия беше контрактувано от седем страни и Европейски Съюз и не може да бъде предоговаряно, само че е и ясно, че абстрахирайки се от самото съглашение, бихме желали да е несъмнено, че иранската нуклеарна стратегия служи извънредно и единствено за мирни цели. ", добави той.

Говорителят напомни, че френският президент Еманюел Макрон е предложил в допълнение съглашение за споразумяване на казуса.

" Трябва да разгледаме това предложение деликатно. Въпросът е при какви условия Иран би бил подготвен да разреши сходен развой. Поддържаме стеснен и градивен продан на отзиви в границите на тройката от Европейски Съюз, както и със Съединени американски щати. ", сподели представителят.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели през днешния ден, че съществуващото нуклеарно съглашение е " без конкуренция ".

" Ние сме за опазване на съглашението в настоящия му тип - това беше артикул на деликатни и напрегнати дипломатически старания от страна на доста страни. Тези старания заслужават висока оценка. Дали е допустимо в сегашната обстановка да се повтори такава сполучлива работа е под въпрос ", сподели още Песков, представен от ТАСС.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР