Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и на Медицинска

...
Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и на Медицинска
Коментари Харесай

Здравни служители от училища и детски градини в София запалиха огън пред СО

Федерацията на синдикатите в опазването на здравето към КНСБ и на Медицинска федерация " Подкрепа " упорстват за актуализиране на главните заплати в системата на детското и учебното опазване на здравето в детски ясли, здравни кабинети, детски градини и просветителни институции. Протестиращите желаят и нарастване от 1350 лева на 1890 лева, нарастване на средствата за работно облекло от 450 лева на 500 лева годишно, както и нарастване на размера на компенсацията при пенсиониране до девет брутни месечни хонорари.

" Това е насмешка. Тези 1450 лева, които ни дава обещание кметът, трябваше да бъдат дадени преди две години. Не може нарастването да е със 100 лв. ", възмутиха се протестиращи. " Ще протестираме до край. Искаме заплатите да станат 1890 лв. ", безапелационни са чиновниците. 

Росица Палешникова, ръководител на Медицинска федерация към КТ " Подкрепа ", изясни, че желае покачване на главните работни заплати, защото главните такива в детското учебно опазване на здравето са 1350 лева

" Столична община залагат единствено 8 млн., които са единствено за общинските лечебни заведения. На нас оферират единствено едни 100 лева нарастване и то вероятно да бъдат гласувани от 1 април ", разясни Палешникова. Тя разяснява, че сега се договаря за нов браншови групов контракт, а те още не са постигнали остарелия от април 2022 г.  

При протестиращите слезе кметът на София Васил Терзиев, който съобщи:  " Не печелим от това да сте недоволни. Как да решим проблемите на всички по едно и също време, подготвени сме да приказваме. Стъпка по стъпка ще се търси решение на казуса. 1890 лв. обаче няма по какъв начин да ви ги дадем ".  

Вчера на среща с Федерацията на синдикатите в опазването на здравето към КНСБ и Медицинската федерация " Подкрепа " кметът Терзиев заяви, че средствата за опазване на здравето в плана за бюджет на София ще бъдат увеличени с 14,5 млн. лева Осем милиона са планувани за спомагателни действия в общинските лечебни заведения, а 6,5 млн. лева са за дълготрайни материални активи и поправки на общинските лечебни заведения и поликлиниките.

С тези спомагателни средства междинната заплата на медицинските експерти в региона на детското опазване на здравето ще стартира от 1450 лева главно месечно заплащане. Столичната община ще продължи да финансира и стратегиите за скрининг на млечната жлеза, щитовидната жлеза, както и инвитро за донорски яйцеклетки, заяви кметът Терзиев. Днес той беше опроверган от групата общински съветници от ГЕРБ, съгласно които е възнамерявал не да се провиснал в допълнение, а да орежат с 50% парите за здраве за София.

За през днешния ден митингът пред общината завърши, а хората се разотидоха.  " Следващата седмица стачните комитети ще се съберат и ще решат по какъв начин да работят ", съобщи вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов. 

Движението по ул. " Московска " сред ул. " 11 август " и ул. " Париж " е възобновено. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР