Федерация на независимите студентски дружества (ФНСД) е единствената организация, номинирала

...
Федерация на независимите студентски дружества (ФНСД) е единствената организация, номинирала
Коментари Харесай

Директор в ББР номинира Александър Андреев за шеф на ЦИК

Федерация на самостоятелните студентски сдружения (ФНСД) е единствената организация, номинирала Александър Андреев за ръководител на Централната изборна комисия (ЦИК). Нейният водач Тодор Гунчев е назначен в топмениджмънта на държавната Българска банка за развиване (ББР) на 27 май 2020 година Това написа „ Биволъ “ след информации в Търговския указател.
ГЕРБ обаче отхвърлят съществуването на какъвто и да било спор на ползи, защото нямало по какъв начин да има “частен интерес” при назначението на представителя на ЦИК отпред на основната за изборния развой държавна институция. Самият Александър Андреев пък разяснява за “, че е дал единодушието си за номинацията, само че всякo друго Неправителствени организации в Обществения съвет на ЦИК можелo и да не го поддържа.

„ Говорителят на ЦИК Александър Андреев е номинацията на ГЕРБ за ръководител на комисията “, разгласи пред медиите в Народното събрание водачът на ПГ на ръководещата партия Даниела Дариткова в сряда, 30 септември.

.

Декларацията на Гунчев при назначението му в ББР

Топ-депутатката на ГЕРБ твърди, че номинацията на представителя на ЦИК имала “широка социална подкрепа”.

“Тази кандидатура на Федерацията на самостоятелните студентски сдружения беше припозната от народните представители от ГЕРБ и през днешния ден внасяме това предложение в границите на открития срок”, сподели тя.

Даниела Дариткова не разясни, а и медиите не изключително я питаха по какъв начин по този начин “широката подкрепа” за единствения претендент на властта се съставлява единствено от една “студентска” Неправителствени организации. Останалите представители на неправителствения бранш в Оценка за съвместимост на ЦИК са 11 на брой, само че няма информация дали те поддържат или не номинацията на ръководителя на Съвета.

Александър Андреев е член на ЦИК от 2007 година насам, а към този момент няколко мандата е и представител. Той e от квотата на ГЕРБ, само че в предходен мандат е бил от квотата на Българска социалистическа партия. Александър Aндpeeв е юpиcт и дoĸтop пo пpaвo, имa 20 гoдини юpидичecĸи cтaж. Пpoцeдypaтa изиcĸвa той дa бъдe изcлyшaн oт Кoмиcиятa пo пpaвни въпpocи, a ĸaндидaтypaтa мy дa бъдe oĸoнчaтeлнo oдoбpeнa cлeд глacyвaнe в плeнapнa зaлa.

Депутатите от Комисията по правни въпроси в 42-то Народно заседание от управлявалата тогава Българска социалистическа партия на 13 март 2014 година внасят предложение за Александър Андреев за член на ЦИК, излиза наяве от документ на уеб страницата на Народното събрание, открит от „ Биволъ “. Подписите тогава собственоръчно са положени от Мая Манолова, Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Петър Курумбашев и още трима техни сътрудници (вижте долу). Приложена е справката за съдимост, издадена ден по-рано за Александър Андреев Андреев, както и дипломата му от СУ и други документи отпред с „ претекстовете “ на ПГ на Българска социалистическа партия.

ББР до неотдавна бе ръководена от някогашния народен представител от ГЕРБ и експредседател на Комисията за финансов контрол (КФН) Стоян Мавродиев, вписан и в борда на “ББР Факторинг”. А през юли 2020 година скандално придобива дял от капитала на Първа капиталова банка (ПИБ).
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР