Федералният съвет на Швейцария прие на 2 ноември План за

...
Федералният съвет на Швейцария прие на 2 ноември План за
Коментари Харесай

Швейцария отпусна помощ от над 100 млн. евро за Украйна

Федералният съвет на Швейцария одобри на 2 ноември „ План за деяние за зимна помощ “, с който се отпускат 100 млн. швейцарски франка (над 101 млн. евро) за Украйна. Целта е забележителна част от пакета да отиде за възобновяване на украинската енергийна инфраструктура за зимните месеци. Тя бе съществено развалена от редица съветски ракетни офанзиви.
В уеб страницата на Федералния съвет е оповестено, че „ филантропичната обстановка на засегнатите от войната в Украйна стана още по-несигурна през последните седмици заради целенасочените офанзиви против енергийната инфраструктура и главните системи за доставки “.
„ Около 18 млн. души в Украйна -  40% от популацията - са подвластни от помощи заради войната. С настъпването на зимата броят им може да нарасне до 24 милиона. Над 30% от енергийната инфраструктура на Украйна е развалена. Целенасочените офанзиви оставиха доста места без достъп до питейна вода, както и нарушиха електроснабдяването и телекомуникациите. Украйна се нуждае от спомагателна помощ от интернационалната общественост, с цел да се оправи с тази изключителна обстановка “, аргументират се от Берн.
Председателят на Конфедерацията Игнацио Касис и украинският президент Володимир Зеленски разискаха методите за справяне с този проблем на срещата си на 20 октомври 2022 година
Швейцария оказва помощ на украинските енергийни компании да закупуват енергийни източници и аварийни елементи, способства за ремонта на железопътните системи за транспорт на тежки товари като зърно и дава филантропична помощ за подготовка на най-засегнатите от войната за зимата - замяна на прозорци, обезпечаване на изолираност и храна и така нататък „ Полагат се и старания да се дефинира дали Берн може да даде спомагателни артикули за помощ - като генератори, помпи или съоръжения за филтриране на вода “, допълват от Федералния съвет. Той ще внесе в Народното събрание искане за спомагателен заем в размер на 76 млн. швейцарски франка за покриване на тази част.
Припомняме, че след съветските ракетни офанзиви от 31 октомври стотици хиляди останаха дълго без ток и вода в Украйна. В столицата Киев да вземем за пример беше наранено енергийно оборудване, което зарежда към 350 хиляди жилището. 80% от жителите на града останаха и без вода, преди вредите да бъдат изцяло отстранени. Освен това руснаците удариха Днепърската водноелектрическа централа в Запорожие, вреди имаше и по Водноелектрическа централа Кременчуг. Атаките по енергийната инфраструктура на украинците от страна на Москва са постоянно срещано събитие тъкмо преди началото на зимата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР