Федералният резерв забави темпа си на повишаване на лихвените проценти,

...
Федералният резерв забави темпа си на повишаване на лихвените проценти,
Коментари Харесай

Фед: Борбата с инфлацията не е приключила

Федералният запас забави темпа си на повишение на лихвените проценти, като понижи нападателната си акция за ограничение на разноските в изискванията на намаление на инфлацията. Той също по този начин алармира, че битката с инфлацията не е завършила.

В края на двудневната си политическа среща централната банка на Съединени американски щати разгласи покачване на главния лихвен % с четвърт пункт, с което той доближи целевия диапазон от 4,50-4,75%.

" Инфлацията е намаляла ненапълно, само че остава висока ", се споделя в изказването на Федералния комитет по интервенциите на открития пазар (FOMC) на Фед, който дефинира политиката.

Той добави, че последните индикатори " сочат непретенциозен растеж на разноските и производството ", защото икономическата интензивност се забавя.

Но " комитетът чака, че ще е уместно да продължи да се усилва целевият диапазон ", с цел да се върне инфлацията с течение на времето към задачата на политиците от два %, се споделя в изказването.

От март 2022 година насам Фед увеличи лихвените проценти осем пъти, в това число четири поредни нараствания с по 0,75 процентни пункта, като увеличи разноските по заемите с вярата да понижи търсенето.

Целта е да се намали инфлацията, която предходната година се увеличи до най-бързия си ритъм от десетилетия, само че от този момент насам слезе от пика си.

Повишението с 0,25 процентни пункта бележи спад по отношение на покачването с половин пункт през декември и по-големите скокове през предходната година.

Но изказването на FOMC допуска, че повишението на лихвите ще продължи, като се акцентира, че длъжностните лица са " мощно деликатни към инфлационните опасности " на фона на последствията от войната на Русия против Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР