Федералният резерв предприе агресивни действия в подкрепа на икономиката на

...
Федералният резерв предприе агресивни действия в подкрепа на икономиката на
Коментари Харесай

Федералният резерв агресивно намали лихвите близо до нула и наля милиарди в US икономиката

Федералният запас предприе нападателни дейности в поддръжка на стопанската система на Съединени американски щати на фона на ескалиращата рецесия с ковид, оповестяват международни организации.

Централната банка предприе най-драматичния си ход от финансовата рецесия през 2008 година Тя разгласи, че понижава главния лихвен % в диапазона 0-0,25% от 1-1,25% и ще изкупи скъпи и ипотечни бумаги за 700 милиарда $ в опит да предотврати фрапантно стесняване на американската стопанска система.

Инвеститорите обаче не са впечатлени от дейностите. Фючърсите на американската борса регистрираха спад от 5% малко след началото на търговията. Австралийските акции също спаднаха със 7% при започване на търговията в Азия.

Действията на запаса са невиждани, откакто единствено преди няколко седмици изключително понижи лихвата.

Председателят на централната банка Джеръм Пауъл съобщи, че чака рецесията с вируса да окаже съществено влияние върху стопанската система в непосредствен проект, само че в дълготраен към момента има огромна неустановеност и неизясненост.

Федералният запас акцентира, че ще държи лихвите на новото ниско равнище, до момента в който стопанската система не преодолее последните събития и не реализира двете си цели - постоянни цени и мощен пазар на труда.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп похвали дейностите на банката.

През последните седмици тържищата в Съединени американски щати регистрираха най-големия спад от десетилетия. Всички пазари в страната са в " мечи " територия, което значи, че са изгубили 20% или повече от последните най-високи равнища.

Много икономисти предвиждат, че Съединени американски щати ще изпаднат в криза вследствие на ковид, с което ще се постави завършек на най-дългия интервал на икономическо развиване в историята на страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР