Федералният резерв на САЩ започва вдигане на лихвите от 16-17

...
Федералният резерв на САЩ започва вдигане на лихвите от 16-17
Коментари Харесай

Вдигат лихвите, за да стопят инфлацията наполовина до края на годината

Федералният запас на Съединени американски щати стартира повдигане на лихвите от 16-17 март, като процесът ще продължи до края на идната година – най-вероятно с първична промяна „ най-малко от 0,25%”, написа Уолстрийт Джърнъл.

И следващи на всеки 3 месеца, само че е допустимо да бъдат и на 6 седмици – половин тримесечие, стана ясно от изказване на неговия ръководител Джеръм Пауъл. Уолстрийт Джърнъл дава 70% възможност за нов скок още при започване на май.

Това е значимо за всички нас, защото и комерсиалните банки и в България ще отпушат замразените от години лихви, освен това с по-висок % от Фед. Което незабавно ще се отрази на всички, които имат някакви, изключително жилищни заеми, кредитни карти и употребяват всевъзможни други сходни принадлежности, в това число бързи заеми. В по-малка степен и изоставащо, ще се отрази и на вложителите, които към момента държат парите си там, а не са ги вложили в недвижимости или друго.

Така темповете и растежите на строителството и на цените на жилищата се чака внезапно да спаднат. И по света, и у нас.

CNBC припомня, че такова повишаване на лихвите става за първи път от над 3 години – от декември 2018 година А Уолстрийт джърнъл добавя, че обстановката с обещанието за продължаващо нарастване ни връща към 2006 година Започналото тогава повдигане на лихвите докара до международната икономическа рецесия от 2007, блъснала България през 2009 година, която продължи в света пет дълги години, а у нас – и повече.

Според USA Today, както и при предходната криза, заплахата в този момент е хората да не могат да си разрешат да заплащат възходящите лихви по ипотеки.

Целта на Фед е да бъде стопена рекордната – в Съединени американски щати от 40 година, а у нас от 13 година инфлация. В Щатите тя доближи 7% годишно за 2021 година, съвсем колкото тук, а ограниченията по повдигането на лихвите са ориентирани към свалянето й на 3% тази година. „ Не можем да си позволим хазарта с удряща небето инфлация, тъй като ще отстрани икономическия ръст”, изяснява Пауъл.

Това ще смъкна и икономическия растеж от 5,5% през 2021 година до 4% за 2022 година в Съединени американски щати и


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР