Федералният резерв на САЩ работи усилено, за да намали инфлацията,

...
Федералният резерв на САЩ работи усилено, за да намали инфлацията,
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ ще се понижи, но не благодарение на Фед

Федералният запас на Съединени американски щати работи интензивно, с цел да понижи инфлацията, повишавайки лихвените проценти с най-бързия ритъм от близо 30 години. Напоследък някои анализатори започнаха да приказват за концепцията, че инфлацията може да се забави през идващите месеци.

Но този спад евентуално няма да се дължи на напъните на Пауъл и ръководения от него Фед. " Все по-често наподобява, че пазарите бъркат резултата " камшик " на веригата за доставки (включително храна) със светската инфлация ", написа Том Лий, началник на проучванията на Fundstrat, в записка.

" Ефектът на бича " разказва жестоко наклонността на предприятията да надценяват или подценяват количеството инвентар, от което ще се нуждаят по отношение на потребителското търсене, което води до неустойчивост на поръчките по цялата верига на доставки.
 Основните закани за международната финансова система, съгласно Фед
Основните закани за международната финансова система, съгласно Фед

Събитията в Украйна способстваха значително за повишаването на икономическата неустановеност в света

В случая от миналата година търговците на дребно са надценили нужните доставки, което ги накара да поръчват като цяло от търговци на едро, които по-късно на собствен ред поръчаха от личните си снабдители - което като цяло докара до огромно противоречие сред действителното търсене на потребителите и запасите на разположение.

Раздутите равнища на инвентара в Walmart (WMT), Target (TGT), Gaps (GPS) и други търговци на дребно през предишния сезон на облагите послужиха като скорошни образци за това по какъв начин този резултат се разиграва в действително време. " Не имам вяра, че фирмите желаят непрекъснато да поддържат по-високи ресурси. Това е скъпо... и вкарва голям риск за салдото ", сподели Лий.

" По този метод фирмите ще желаят да понижат запасите, когато видимостта на доставките се усъвършенства. Логичното за мен е, че цените ще паднат. "

Всичко това може да звучи съмнително сходно на към този момент развенчания мотив на Фед от предходната година, че инфлацията ще се окаже " преходна ". И данните още по-рано тази година разочароваха икономистите, които търсеха пик, като данните за CPI от 8,6% за май ненадейно не се оказаха това, което мнозина чакаха да бъде пикът тази година през март.

Вече обаче цените на металите, стоките и силата - всички първични материали във веригата на доставки - са паднали внезапно от последните пикове. Междинните фючърси на недопечен нефт в Западен Тексас са на път да отбележат първия си месечен спад от ноември, а фючърсите на памука се намалиха от най-високото си равнище от повече от десетилетие през май.
 Инвеститорите подценяват упоритостта на Фед и капацитета за спад на пазарите...
Инвеститорите подценяват упоритостта на Фед и капацитета за спад на пазарите...

Федералният запас не може да реши проблемите с доставките, тъй че ще би трябвало да употребява своите принадлежности, с цел да удари търсенето

Както Джим Рийд, началник на кредитната тактика и тематични проучвания на Deutsche Bank, изяснява, Фед стартира да покачва лихвените проценти с инфлация, доста по-висока от следената по време на предходния цикъл на покачване.

През последните 70 години първото повишаване на лихвените проценти беше приблизително, когато показателят на потребителските цени (CPI) доближава 2,5%. Първото повишаване на лихвите тази година, за разлика от това, се случи през март, когато CPI набъбна с 8,5% на годишна база.

Единственият цикъл на повишение на лихвените проценти, който наподобява на сегашната среда, стартира през август 1980 година, когато Фед стартира да покачва лихвените проценти с инфлация на север от 12%.

" Това с което този цикъл е толкоз друг... е, че първото повишаване се случи доста, доста късно в цикъла на инфлация ", сподели Рийд.

" Основният ми вид остава, че на Фед ще бъде доста мъчно да облекчи политиката, изключително като се има поради, че инфлацията ще бъде по-трудна за унищожаване. "

И макар че може да се чака друго повишение на темпа на инфлация през юни, това не изключва закъснение на инфлацията по-късно тази година.

" Юни безусловно ще види още един огромен скок в заглавния показател, с помощта на скока на цените на бензина през последните седмици. Но внезапното намаляване на цените на едро... значи, че цените на бензина на дребно ще паднат много внезапно през идващите няколко седмици ", написа в записка Иън Шепърдсън, основен икономист в Pantheon Macroeconomics.

" В същото време главният напън стартира да понижава, посредством най-много на по-бавния растеж на заплатите, тъй че ще бъдем сюрпризирани да забележим, че главният CPI продължава да нараства с последните си темпове от 0,6% на месец. "

Шепърдсън сподели, че чака заглавният CPI да се увеличи с 1,0% през юни, само че по-късно приблизително единствено с 0,3% през идващите няколко месеца. И това може да даде опция на Фед да забави темпото си на стягане до края на тази година, твърди той, макар че към този момент отхвърля да отстъпи от ястребовата си изразителност.

" Деятелите на политиката знаят доста добре, че пътят на инфлацията, изключително на главния лихвен %, през остатъка от тази година е най-вече заложен и е непрогледен за техните решения за лихвените проценти. Паричната политика работи с огромни забавяния ", разяснява Шепърдсън.

" Но Фед има гласоподаватели, разнообразни от паричните икономисти; те би трябвало да успокоят инфлационните страхове на обществото, пазарите и политиците. Това значи, че те нямат различен избор, с изключение на да звучат допустимо най-твърдо, тъй като част от тяхната работа е да овладеят инфлационните упования ".
 Съединени американски щати към този момент няма да са преобладаваща мощ: Как ще наподобява световната стопанска система през 2031 година?
Съединени американски щати към този момент няма да са преобладаваща мощ: Как ще наподобява световната стопанска система през 2031 година?

В топ 10 на най-големите ще има 4 страни от Европа
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР