Федералният резерв на САЩ предупреди, че съществува значителен риск от

...
Федералният резерв на САЩ предупреди, че съществува значителен риск от
Коментари Харесай

Фед предупреди за риск от срив в цената на някои активи

Федералният запас на Съединени американски щати предизвести, че съществува забележителен риск от срив в цените на някои от активите на финансовите пазари. Това се показва в 6-месечния отчет за финансовата непоклатимост на Фед, информира Си Ен Би Си.

„ Високите цени ненапълно се изясняват с ниската рентабилност по американските държавни облигации. Но някои от класовете активи са достигнали исторически най-високите си равнища, даже и като се вземат поради ниските лихви по облигациите. В този смисъл цените на въпросните активи са мощно уязвими от апетита към риск от страна на вложителите “, се споделя в отчета, като се показва, че смяната в настроенията на пазарите може доста бързо да докара до преоценка на някои от активите.

В отчета също по този начин се показва, че рискът, акумулиран в хедж фондовете и други небанкови финансови институции също е огромна опасност за положението на финансовата система. Посочва се казусът с хедж фонда Archegos, който банкрутира и по този начин генерира големи загуби за няколко банки, които бяха вложили в него.

Както е известно, през последната година вложителите наляха милиарди в финансовия пазар, като цените на акции, корпоративни облигации и криптовалути доближиха исторически върхове. Този развой беше мощно подсилен и от големите вложения в нови компании, които излизат на американската борса. Само от началото на 2021 година вложителите на тържищата в Съединени американски щати вложиха над 100 милиарда $ в „ кухи “ сдружения от вида SPAC (special purpose acquisition companies – сдружения със специфична цел по придобиване), които набират кеш на борсата, с цел да придобият започваща компания, която заобикаля листването, с цел да си спести одобряването на проспект.

Като цяло обаче в отчета се споделя, че системата е постоянна с положително равнище на спестявания на семействата, а корпорациите са подкрепени от бързо възобновяване на стопанската система и ниските лихви са обезпечили дребен брой банкрути.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР