Федералният резерв на САЩ най-вероятно ще остави без промяна лихвите

...
Федералният резерв на САЩ най-вероятно ще остави без промяна лихвите
Коментари Харесай

Фед вероятно ще остави без промяна лихвите, но възникват въпроси за намеренията за 2018 г.

Федералният запас на Съединени американски щати най-вероятно ще остави без смяна лихвите си на следващия ден, в края на двудневното съвещание на комитета по паричната политика, което е последното за сегашната ръководителка на централната банка Джанет Йелън, заяви Франс прес.

Още занапред обаче пазарите ще наблюдават с изключително внимание за признаци за желанията за 2018 година на мощно актуализирания състав на паричния комитет.

Според анализатори вероятността за опазване на статуквото на лихвите на това съвещание е 95 %.

Възможно е обаче доста от наскоро признатите членове на комитета тази година да заемат позиции, по-близки до тези на " ястребите " - последователите на по-бързо повишение на лихвите, разясняват специалисти.

Новият началник на Фед Джероум Пауел бе номиниран от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп на този пост. Пауел е считан по-скоро за сдържан при определянето на паричната политика и ще встъпи в служба след 3 февруари.

С релативно динамичния стопански напредък (2,6 на 100 през четвъртото тримесечие) и след данъчните понижения " може да бъде целесъобразно везната да се наклони на страната на " ястребите " през 2018 година ", акцентира Даян Суонк, основен икономист в одиторската адвокатска фирма Grant Thornton. Тя чака четири нараствания на лихвите с четвърт процентен пункт тази година - с едно повече, в сравнение с централната банка беше възнамерявала към този момент.

Професорът по стопанска система в университета в Орегон Тим Дюи, експерт по въпросите на УФР обаче е на мнение, че три покачвания на лихвите са предостатъчни.

" Инфлацията остава ниска и даже да трансферира прага от 2 %, Фед надали ще има несъразмерна реакция ", изяснява той.

Комюникето на комитета по паричната политика ще бъде следено до последната писмен знак, с цел да се разбере дали членовете на централната банка възнамеряват ново стягане на паричната политика още през март, в случай, че лихвите са сред 1,25 и 1,5 %.

" Възможно е да упоменат нещо за вероятно преразглеждане към покачване на растежа или да наблегнат на контрола над инфлацията ", което ще бъде знак, че са подготвени да създадат стъпка през март, твърди самостоятелният икономист Джоел Нароф.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР